NaslovnaNovostiUkrajina je u martu izgubila 12 aviona od novih ruskih raketa vazduh-vazduh

Ukrajina je u martu izgubila 12 aviona od novih ruskih raketa vazduh-vazduh

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo nastavlja da trpi velike gubitke. Samo 6. marta ruske trupe su oborile Su-27, lovce MiG-29 i helikopter Mi-8. Od početka meseca uništeno je ukupno 12 neprijateljskih aviona.

„Vazdušni dueli nam omogućavaju da pobedimo sa novim vođenim projektilima vazduh-vazduh i borbenim taktikama razvijenim tokom specijalne vojne operacije“, smatraju ruski eksperti koje citira Izvestija. „Istovremeno, avijacija aktivno podržava ofanzivna dejstva ruskih jedinica u nekoliko pravaca“, kažu.

ilustracija
ilustracija

Najžešće borbe se sada vode u rejonu Ugledara. Dopisnici Izvestija obišli su prednje položaje i videli kako su marinci 155. brigade Pacifičke flote upali u grad.

Kako navodi agencija, samo od početka marta rusko ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana uništile su 12 letelica, po šest aviona i šest helikoptera.

Većina zasluga, čak osam, pripala je ruskim pilotima. Piloti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ne mogu se pohvaliti uspesima u vazdušnim borbama. Za to vreme, Vazduhoplovstvo Ukrajine izgubilo je tri bombardera Su-24, lovca Su-27 i MiG-29 i šest helikoptera Mi-8.

„Poslednjih godina razvijene su nove rakete vazduh-vazduh kratkog, srednjeg i dugog dometa koje su isporučene Vazduhoplovstvu. Zahvaljujući savremenim tehnologijama, postali su precizniji, dejstvuju sa veće udaljenosti, a dobili su i nove glave za samovođenje.

Moderne ruske rakete dugog dometa šalju se u oblast u kojoj je primećena neprijateljska letelica ili helikopter, a zatim uništavaju cilj“, rekao je Aleksej Leonkov, vojni ekspert „Izvestija“.

Prema njegovim rečima, tokom „specijalne vojne operacije“ razrađena je taktika borbe protiv ukrajinske avijacije. Sastoji se od ruskih aviona sa raketama dugog dometa koji dežuraju u blizini linije kontakta i čekaju da se pravi cilj pojavi u vazduhu.

ukrajinski su 24m
Ukrajinski Su-24M

Ukrajinsko vazduhoplovstvo nije u stanju da odgovori na udar, jer ih zapadne zemlje snabdevaju sovjetskim avionim ranih modifikacija bez savremenih raketa vazduh-vazduh, objasnio je ekspert.

Takođe, u Oružanim snagama Ukrajine gotovo da nema više iskusnih pilota, smatra Leonkov. „Svi se sećaju kako je ukrajinski pilot ostao bez svog MiG-a dok je jurio za dronom male brzine Geran. Ovo je elokventna potvrda klase preostalih ukrajinskih pilota, koji su uglavnom tek završili škole i nemaju iskustva“, rekao je on.

Izvoriz.ru

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave