NaslovnaNovostiRuski borbeni avioni „oborili“ dva ukrajinska helikoptera Mi-8 nakon pada bombardera Su-34

Ruski borbeni avioni „oborili“ dva ukrajinska helikoptera Mi-8 nakon pada bombardera Su-34

Usred žestokih borbi koje besne u regionu Bahmuta, ruski borbeni avioni su navodno oborili dva borbena helikoptera Mi-8 ukrajinskog vazduhoplovstva.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenko, saopštio je 4. marta da su dva ukrajinska helikoptera Mi-8 oborili borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) 3. marta.

Konašenko je na brifingu izjavio da su helikopteri oboreni u blizini Suvorova u Donjeckoj Narodnoj Republici i Pokrovskog u Dnjepropetrovskom okrugu. Saopštenje dolazi nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se vidi kako ukrajinski Mi-8 i Mi-17B5 pucaju na ruske položaje u istočnoj Ukrajini.

U odvojenom incidentu, portparol je rekao da je ruska protivvazdušna odbrana prošlog dana oborila još jedan helikopter Mi-8, 2 rakete HIMARS i 11 ukrajinskih dronova.

„Helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oborila je ruska protivvazdušna odbrana u blizini mesta Novosjolovka u Zaporoškoj oblasti“, rekao je Konašenko.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je oboren avion Su-34 Fullback, uz dramatične snimke aviona koji se obrušio na zemlju. Sa svoje strane, Ukrajina je požurila da potvrdi da je oborila ovaj bombarder.

Međutim, stručnjaci tvrde potpuno suprotno, sugerišući da je letelica oborena vatrom prijateljskih ruskih snaga, kako smo ranije pisali na oruzjeonline.com.

„Dana 3. marta 2023. godine, u rejonu Jenakijevo (Jenakijevo) oko 13.30, protivvazdušni topnici Nikopoljskog zenitno-raketnog puka vazduhoplovne komande „Istok“ uništili su ruski lovac-bombarder Su-34, “, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo na svom Telegram kanalu.

Izjave iz Rusije o žrtvama na bojnom polju objavljene su u trenutnku kada se vode zaista intenzivne borbe u DNR, u istočnom delu nekadašnje Ukrajine. Ruski vrh je izjavio da je doneo skoro 500 žrtava Oružanim snagama Ukrajine u regionu Donjecka.

Ove izjave dolaze dan nakon što su Sjedinjene Države objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 400 miliona dolara koji uključuje municiju i taktičke mostove za kretanje tenkova i oklopnih vozila. Vašington takođe isporučuje rakete HIMARS, za koje Moskva kaže da nastavlja da obara svaki dan.

Prema ruskim procenama, Oružane snage Rusije uništile su 394 ukrajinska borbena aviona, 215 helikoptera i oko 3.324 bespilotne letelice. Međutim, to nije prvi put da VKS obara ukrajinski helikopter Mi-8.

Mi-8

Helikopter iz sovjetske ere, koji je operativan u obe vojske, bio je u velikoj meri raspoređen u sukobu koji je u toku. Zbog toga je dosta helikoptera Mi-8 i njihovih unapređenih varijanti izgubljeno u borbi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave