NaslovnaNovostiRat dronova nad Rusijom

Rat dronova nad Rusijom

Poslednjih dana brojni napadi dronovima prijavljeni su u raznim regionima Rusije ali i Belorusije. Kijevski režim i saučesnici nesumnjivo stoje iza masovnih pokušaja udara. Međutim, do sada nijedan od napada nije doveo do značajnije štete.

Prvo su se, 26. februara, pojavili izveštaji o napadu dronom na vojni aerodrom Mačulišči koji se nalazi u blizini Minska. Beloruski opozicioni resursi, sponzorisani od Poljske, tvrdili su da je pogođen ruski avion A-50 AWACS. Međutim, satelitski snimci nisu potvrdili bilo kakvu štetu na letelici. Incident na aerodromu takođe nisu zvanično potvrdile beloruske vlasti.

Ukrajinske snage su 27. i 28. februara izvele nekoliko udara bespilotnih letelica po teritoriji Rusije.

Jedan od bespilotnih letelica srušio se u okrugu Suražski u Brjanskoj oblasti, a da nije stigao do cilja.

Četiri ukrajinska bespilotna letelica, napunjena eksplozivom PE8 I23A1 britanske proizvodnje, presrela je ruska elektronska borba iznad grada Belgoroda. Dron je pao na ulice, oštetivši parkirane automobile i prodavnicu.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su u južnim regionima presretnuta dva neprijateljska drona. Bespilotne letelice su ponovo potisnule jedinice za elektronsko ratovanje, a letelice su izgubile kontrolu i skrenule sa putanje.

Jedna od meta napada bilo je skladište nafte u gradu Tuapse, gde je oštećena jedna od pomoćnih zgrada. Prema nepotvrđenim izveštajima, objekat je mogao da napadne izraelska taktička bespilotna letelica Aerostar prepuna eksploziva.

Druga bespilotna letelica je sovjetske proizvodnje Tu-141 Striž, koji se srušio u blizini sela Novi u Adigeji, oštetivši lokalnu farmu.

tupolev tu 141
Striž

Prvi put ukrajinska bespilotna letelica stigla je i u oblast Moskve. Vazdušno-desantni UJ-22 ukrajinske proizvodnje srušio se u blizini benzinske pumpe u okrugu Kolomenskoje. Pretpostavlja se da je leteo nisko u pokušaju da zaobiđe rusku protivvazdušnu odbranu i zakačio se za grane.

Vazdušni prostor je privremeno zatvoren u Lenjingradskoj oblasti. Prema nepotvrđenim izveštajima, u vazduhu je primećen simulator NATO bespilotne letelice. Kasnije je rusko Ministarstvo odbrane incident objasnilo kao proveru pripravnosti i obuku.

Nakon toga su lokalni izvori izvestili o požaru u blizini aerodroma Jejsk u Krasnodarskom kraju. Međutim, opovrgnuti su izveštaji o još jednom napadu drona. Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da se na poligonu održavaju vežbe.

Verovatno komercijalna bespilotna letelica Mugin-5 kineske proizvodnje

U noći 1. marta iznad poluostrva Krim oboreno je deset bespilotnih letelica. Pokušaj masovnog napada bespilotnim letelicama na Krim potvrdilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Tokom napada na rusku teritoriju, više letelica američkog ratnog vazduhoplovstva i njenih NATO saveznika istovremeno je dejstvovalo iznad Crnog mora. Dana 28. februara, američki dron RK-4B, britanski RC-135 u pratnji dva taktička aviona Tajfun, francuski E-3F i italijanski G-550 AWACS avion je primećen u tom području.

boeing rc 135
boeing rc 135

Ovo se može tumačiti kao još jedan dokaz da ukrajinska vojska ne samo da koristi NATO oružje za napad na Rusiju, već sve operacije blisko koordinišu sa Zapada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave