NaslovnaNovostiUkrajinski dron na 100 km od Moskve

Ukrajinski dron na 100 km od Moskve

U poslednje vreme sve češći su izveštaji u ukrajinskim napadima dronovima na teritoriju Rusije.

Gubernator Brjanske oblasti (Брянская область), Aleksandr Bogomaz, 9. februara je objavio kako su ”tokom protekle noći Oružane snage Ukrajine napale teritoriju Starodubskog opštinskog okruga (Стародубский район) koristeći devet bespilotnih letelica. Zahvalјujući ruskoj PVO, svi objekti su oboreni bez ikakvih posledica po stanovništvo i infrastrukturu”.  Istina, pronađene su samo olupine jedne ukrajinske bespilotne letelice koja je pala na kuću u izgradnji

Na oko 100 km jugoistočno od Moskve, kod sela Gubastovo (nedaleko od naselјa Peski, Moskovska oblast), 28. februara se srušila bespilotna letilica ukrajinske provenijencije. Prema izjavi Andreja Vorobjova (Андрей Юрьевич Воробьёв), gubernatora Moskovske oblasti, dron je bio usmeren na državnu infrastrukturu.

Nešto kasnije, zvaničnici ”Gasproma” potvrdili su pad drona u blizini kompresorske stanice Voskresensk južno od Kolomne. Zapolseni na stanici potvrdili su da je nedaleko od objekta pao dron ali da to ni na koji način nije uticalo na njihov rad.

Prema analizi prvih fotografija, očito se radi o bespilotnoj letilici ”UJ-22 Airborne” ukrajinske kompanije NVP ”Ukrdžet” (Ukrjet, Науково-виробниче підприємство ”Укрджет”, Київ). Inače, NVP ”Ukrdžet” proizvodi i BPL UJ-23 Topaz, “lutajuću municiju” “UJ-31 Zlyva” i “UJ-32 Lastivka“. 

Istog dana rusko Ministarstvo odbrane je objavilo i da je u noći između 27. i 28. februara osujećen napad bespilotnim letelicama na infrastrukturne objekte u Krasnodarskom kraju (Краснодарский край, neoficijelno Kuban)  i na teritoriji  Republike Adige (Адыгэ Республик) u južnom federalnom okrugu.

Praktično u isto vreme, oko 11 časova po moskovskom vremenu, vlasti Sankt Peterburga su objavile privremeni prekid rada aerodroma ”Pulkovo” (Пулково). Pojašnjeno je da će obustava letova trajati do 12 časova.

oboreni dron nedaleko od moskve
oboreni dron nedaleko od moskve

Uskoro su se na Telegram kanalu pojavile vesti da je iznad Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti, zbog neidentifikovanog letećeg objekta, pokrenut plan ”Tepih” (Ковер). No, Ministarstvo odbrane je objasnilo da je u toku bila obuka o interakciji snaga Zapadne zone odgovornosti PVO sa civilnim organima kontrole letenja. 

Za sada imamo samo potvrdu o tipu jednog drona – ”UJ-22 Airborne”, oborenog kod Gubastova.

”UJ-22 Airborne” ima kontrolisani radijus letenja od 100 km; postiže maksimalnu brzinu od 160 km/h, minimalnu od 90 km/h a krstareća brzina je 120 km/h; Maksimalne performanse zemaljske kontrolne stanice, 24/7 sati; Nosivost letilice – do 20 kg; Prosečno vreme pripreme BPL za lansiranje je 3 minuta pri čemu komandnu stanicu opslužuje tročlana posada.

Inače, ruske oružane snage su još 30. marta 2022. izvestile da ukrajinske bespilotne letilice ”UJ-22 Airborne” uspešno obaraju sistemom ”Pancir” (Зенитный ракетно-пушечный комплекс, ЗРПК ”Панцирь”).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave