NaslovnaNovostiSu-35 spremni da polete iz podzemne vazdušne baze na Bliskom istoku

Su-35 spremni da polete iz podzemne vazdušne baze na Bliskom istoku

Uprkos fokusu na rat u Ukrajini, sateliti nas snimaju svuda. Jedan je nedavno ispratio dešavanja u Iranu. Zvanični Teheran je pre nekoliko nedelja otkrio svoju skrivenu vojnu bazu, koja se nalazi pod zemljom i ima aerodrom.

Naziv iranske podzemne vazdušne baze je Orao 44. Izvori koji se pozivaju na različite analitičare i stručnjake koji sugerišu da Severna Koreja ima ogromnu ulogu u izgradnji ove iranske baze. Pjongjang se dugi niz godina specijalizovao upravo za ovu vrstu gradnje. Istorijski gledano – Severna Koreja je pružila mnogo tehnologije i znanja Iranu još 80-ih godina.

Severnokorejski stručnjaci, inženjeri i tehničari izgradili su podzemnu mrežu tunela i bunkera. Severna Koreja je čak i Kini obezbedila svoje podzemne tehnološke mogućnosti. Odbrana Severne Koreje se značajno oslanja na stotine podzemnih vojnih baza i aerodroma.

Ove baze, izgrađene prema zahtevima i sa visokim nivoom bezbednosti, nalaze se ispod planinskih regiona tako da mogu da se koriste za iznenadne vazdušne operacije na mestima gde ih protivnici ne bi očekivali, navodi se u iranskom izveštaju.

Ovo nas dovodi do nekih satelitskih snimaka koji su napravljeni vrlo nedavno. Ruski Su-35 fotografisan je na aerodromima pored ulaza u Eagle 44. Da li je ovo pravi borac ili maketa u pravim veličinama – nemamo načina da saznamo iz fotografija. Obe mogućnosti se ne mogu isključiti.

Ovaj Su-35 je fotografisan u blizini iranskog borbenog aviona F-4. Stub iranske mornarice idalje predstavljaju F-4 američki borbeni avionima prodati Iranu pre više decenija, u eri kada dok je Iran odgovarao SAD.

Iran ne samo da se sprema da nabavi prve lovce Su-35 već i da ih rasporedi na bitnim strateškim lokacijama. “Eagle 44” će definitivno postati dom ovoj letelici. Veliki napredak ako uzmemo u obzir tri radara sa faznim nizom, jedan od najmoćnijih svetskih infracrvenih senzora i mnogo naprednijom avionikom nego što Iran trenutno ima na svojim lovcima F-4 i F-5.

Očekuje se da će Iran dobiti i raketu vazduh-vazduh R-37M. Ova raketa, takođe ruska, prema najavljenim karakteristikama ima dvostruko veći domet od bilo koje zapadne rakete ove klase.

Iransko vazduhoplovstvo je već otkrilo podzemnu bazu dronova poznatu kao „Bazu Dronova 313“ prošlog leta. Iranska državna televizija (IRIB) je tada saopštila da je ova tajna vojna baza skrivena negde u planinskom lancu Zagros, koji se prostire duž državne obale Persijskog zaliva.

Nove podzemne baze, novi borbeni avioni i nove rakete znače da će Iran biti spreman da zaštiti svoje nuklearne i strateški važne lokacije. Nije ni čudo što je upravo Su-35 preuzeo protivvazdušnu odbranu nuklearnih objekata, čime je značajno smanjio letove izraelskih F-16, čak i F-35.

10 KOMENTARA

  1. Samo napred i sto vise i bolje orezje treba da imae, kakvih pohlepnih neprijatelja imate, zelim vam i atomsku bombu da imate zlu netrebalo samonapred.

  2. Nemoj tako kolega,pa onda je i četnika ki sajam deo te amerike,kanade australije!Svi pobegli tamo ni jedan u rusiju!Razmisli malo brate?

    • Како да монархисти беже у тада не Русију већ СССР има ли логике код тебе имало?!. 🇷🇸☦️🇷🇺💪🏼🤙🏼

  3. Tako je zašto bi svet bio poslušni Amerike kada populacija ametrikanaca u svetu čini svega 3%,i da takav broj populacije preti celom svetu. Populacija Amerike je nastala od belosvetskim kriminalàca lopova prevaranta i neonacista, istrebivši starosedeoce, sjatili se sav šljam iz celog sveta, i sad je došlo vreme da im se vrati sve ono što su činili u proslosti

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave