NaslovnaNovostiRuska vojska menja taktiku kako bi sprečila gubitke Ka-52 Aligatora u Ukrajini

Ruska vojska menja taktiku kako bi sprečila gubitke Ka-52 Aligatora u Ukrajini

Ruske vazdušno-kosmičke snage (VKS) su navodno izmenile svoju borbenu taktiku nakon što su izgubile više helikoptera za napad, uključujući napredni Kamov Ka-52 „Aligator“, u ratu u Ukrajini.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva odbrane, Rusija je do sada izgubila 287 helikoptera. Iako procenu sukobljene strane ne možemo smatrati verodostojnom kao i da ona ne uzima u obzir gubitke jurišnih helikoptera, neki izveštaji pokazuju da je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila solidnu količinu ruskih helikoptera.

Rusi su, navodno, promenili borbenu taktiku kako bi sprečili da ukrajinski protivvazdušni sistemi zemlja-vazduh i prenosivi PVO sistemi obore skupe, najsavremenije helikoptere, posebno Ka-52 Aligator.

Pre svega, smanjili su daljinu prodora i prestali da lete duboko na ukrajinsku teritoriju. U izveštaju se tvrdi da ruski helikopteri poput Ka-52, Mi-28 i Mi-24 retko deluju iza ukrajinskih linija. Kreću se duž linije fronta, gađajući ukrajinske ciljeve nenavođenim ili navođenim projektilima.

Helikopteri su još uvek ranjivi na ukrajinsku odbranu, međutim mnogo manje nego prošle godine.

Druga modifikacija borbene taktike koju je donela ruska vojska je davanje instrukcija ruskim helikopterskim jedinicama raspoređenim na linijama fronta da pruže snažniju podršku protiv ukrajinskih udara bespilotnih letelica i artiljerijskih baraža, koje su u porastu u poslednjih nekoliko meseci.

KA-52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES

Izgrađena su utvrđenja i drugi oblici zaštite u cilju zaštite helikoptera raspoređenih u isturenim bazama. 440. nezavisni helikopterski puk je ranije prikazan kako deluje iz unutrašnjosti prave tvrđave, metalnih kontejnera, rezervnih guma i zemljanih radova na video snimku koji je objavio Kremlj.

Treća borbena taktika se usmerila na korišćenje helikopterskih ćelija u okviru iste misije kako bi se osiguralo da ako jedan helikopter nema specifične borbene sposobnosti, to može da nadomesti drugi helikopter koji učestvuje u toj misiji.

Primer vidimo u misijama o kojima smo već pisali, koje su preduzeli Ka-52 i Mi-28, na osnovu video snimka koji je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije prošlog meseca. Na njemu je prikazano kako dva helikoptera poleću zajedno, kako Ka-52 napada ukrajinske kopnene položaje, dok je Mi-8 MTPR-1 imao zadatak da onesposobi radare protivvazdušne odbrane u cilju zaštite Ka-52.

Izmene strategije su rezultat neočekivanog gubitka jurišnih helikoptera. Važno je napomenuti da jurišni helikopteri VKS poput Ka-52 ili Mi-28 i Mi-24 moraju da lete na prilično malim visinama kako bi uništili ukrajinska kopnena sredstva. Međutim, to takođe znači da su oni lake mete za ukrajinskih ručnih bacača.

U sukobu koji je usledio, Moskva je izgubila nekoliko Ka-52, koji su zemlju koštali oko 30 miliona dolara po helikopteru. Promena taktike, iako nije zvanično potvrđena, stoga bi imala smisla jer zemlja ulazi u još jednu godinu rata gde kraja neprijateljstvima nema ni na vidiku.

Promena borbene taktike u cilju zaštite Ka-52 i drugih helikoptera dolazi u trenutku kada se veruje da je Rusija rasporedila pozamašnu količinu borbenih aviona i jurišnih helikoptera duž granice sa Ukrajinom, što je izazvalo strah od neminovnog vazdušnog napada povodom prve godišnjice invazije.

5 KOMENTARA

  1. Naprotiv vecina navodnih pogodaka su video snimci koji se sastoje od nekolko montiranih snimaka,neki su djelo grafickih kartica,a jedan snimak obaranja mi 24 je ismijavanje pravila fizike jer helikopter nestaje nakon sto je pogodjen navodno prenosnim sistemom,a oblak dima juri istom brzinom kao i prije toga visetonska masina.Gdje se dedose pravila mehanike?zPodaci izraelskom bin ‘ n brita obavjestajnog krila njihove avijacije govori o 56 unistenih i teze ostecenih helikoptera,a 28 se realno srusilo!Sto se ruskih lovaca tice svaka cast 64 aviona i helikoptera i 38 uav letjelica bez gubitaka!SU 35 oboren(1komad),zemaljsom vatrom

  2. 280 helikoptera. Hhhhhh ukros izvori hhhhh izgubili do sada 28 helikoptera borbenih jedan u kijevu na pocetku rata koji je pao u rijeku I svaki koji su oborili su prikazali videom , a neki pogodjeni su uspjesno prizemljili se na ruskim polozajima

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave