NaslovnaNovostiHelikopteri Ka-52 Aligator i Mi-8 MTPR-1 udruženo po ukrajinskim pozicijama

Helikopteri Ka-52 Aligator i Mi-8 MTPR-1 udruženo po ukrajinskim pozicijama

Video koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane dokumentuje korišćenje jurišnih helikoptera Ka-52 Aligator i helikoptere za elektronsko ratovanje (EV) Mi-8 MTPR-1 za napad na ukrajinske kopnene ciljeve.

Reklamni video prikazuje kako dva helikoptera zajedno poleću, a Ka-52 napada ukrajinske kopnene položaje, što ukazuje da Mi-8 MTPR-1 ometa radare protivvazdušne odbrane kako bi zaštitio Ka-52.

Nadograđeni helikopter Mi-8 MTPR-1 je prvi put u borbi od oktobra prošle godine, ruska vojska je izgleda usavršila upotrebu nekonvencionalne platforme nakon velikih gubitaka Ka-52. Prvi put smo ga videli na neotkrivenoj lokaciji na nezvaničnim fotografijama u aprilu prošle godine.

Nejasno je da li je razvoj MTPR-1 bio posebno namenjen za podršku Ka-52 koji zahteva rat u Ukrajini, ili opšti napor ka posedovanju raznovrsnog spektra elektronskog ratovanja. Uprkos tome što je po nekim procenama palo oko 27 helikoptera uglavnom od ručnih prenosnih PVO sistema tokom letenja na malim visinama, nastavak upotrebe helikoptera znači da Rusija zadržava poverenje u platformu.

Mi-8 MTPR-1 je opremljen sistemom Ričag-AV, koji je razvio i proizvodi Kazanski optičko-mehanički kombinat (KOMZ), odeljenje Koncerna za radio-elektronske tehnologije. Može se integrisati u ruske avione sa rotacionim krilima, brodove i druge vojne platforme kao što su avioni i kopnena vozila.

Richag-AV može ometati sofisticirane senzore sa udaljenosti od 100 kilometara korišćenjem višesmernih antenskih nizova i uređaja za digitalnu radiofrekventnu memoriju (DRFM) za suzbijanje sistema oružja zasnovanog na radiofrekvenciji.

rychag av
rychag av

Sistem poseduje ugrađenu bazu podataka, koja skenira detektovanu frekvenciju sa radara, identifikuje je, a zatim koristi odgovarajuću tehniku i strategiju ometanja. Teretno-putnički prostor je na Mi-8MTPR-1 podeljen na dva dela.

Ukrajinski S-300 i zemlja-vazduh prenosni sistemi PVO se iscrpljuju i u nekom trenutku će Ukrajini ostati samo ograničeni zapadni sistem protivvazdušne odbrane, koji pak dati Ukrajini, iscrpljuje Severnoatlantski savez finansijski i u pogledu opreme.

Rychag-AV

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave