NaslovnaNovostiUkrajina: Oboreni ruski Mi-24, Ka-52 i treći neidentifikovani helikopter

Ukrajina: Oboreni ruski Mi-24, Ka-52 i treći neidentifikovani helikopter

Oružane snage Ukrajine saopštile su da su oborena tri ruska helikoptera. Jedan Mi-24, jedan Ka-52 i treći neidentifikovani model helikoptera. Pored helikoptera, oborena su i tri ruska drona Orlan, saopštio je Ukrinform.

Mi-24

Mil Mi-24 je sovjetski veliki jurišni helikopter i transporter trupa malog kapaciteta sa mestom za osam putnika. Od 1970-ih do danas proizvedeno je preko 2.600 jedinica ovog helikoptera.

Ka-52

Kamov Ka-52 Aligator je vodeći model ruskih helikopterskih eskadrila, sa karakterističnim koaksijalnim sistemom rotora.

Ka-52 je razvio Kamov kao naslednik Mil Mi-24 od jednoseda Kamov Ka-50. Prvi prototip imao svoj prvi let 1997. godine, a serijska proizvodnja je počela tek 29. oktobra 2008. Prototipovi su bili opremljeni različiti sistemima. Proizvodnja se odvija u fabrici aviona AAK Progress u Arsenjevu, Primorje.

Od 2012. godine proizvodna linija je dizajnirana tako da je za kompletnu izgradnju, uključujući i preglede, potrebno samo devet meseci. Paralelne proizvodne trake u stanju su da proizvode simultano i za potrebe ruske vojske ali i za izvoz. 

KA-52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES

Ka-52 dostiže maksimalnu brzinu od 315 km/h, maksimalnu visinu 18.000 stopa a domet mu je 1100 km. Može da nosi nekoliko vrsta protivtenkovskih projektila, protivvazdušne rakete, nevođene rakete od 80 mm sa glavnim topom od 30 mm. Takođe može da nosi namensku protivbrodsku raketu, Kh-35 u svojoj konfiguraciji Uran.

Neki zapadni vojni analitičari tvrde da je helikopter više kontramera protiv oklopnih kopnenih brigada nego čistokrvni jurišni helikopter. Ka-52 može da se nosi sa tenkovima, oklopnim transporterima i drugim vrstama oklopnih vozila.

7 KOMENTARA

  1. Иначе је кијевски режим познат по томе да увек говори “истину”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave