NaslovnaNovostiKoliko Rusija troši na lovce Su-57, helikoptere Ka-52 i druge sisteme u...

Koliko Rusija troši na lovce Su-57, helikoptere Ka-52 i druge sisteme u Ukrajini?

Konflikt koji je u toku u Ukrajini doveo je do toga da veliki broj zemalja poveća svoju vojnu potrošnju.

Istovremeno, potrošnja u ovom sukobu takođe uzrokuje velike finansijske gubitke zemljama poput Rusije, Ukrajine i naravno ukrajinskih zapadnih saveznika, koji su iskoristili priliku da se reše svog starog oružja u ovom ratu a proizvode novo.

Zapadne zemlje se navodno predstavljaju transparentnima u pogledu svojih izdataka za odbranu, što nam dokle stvara privid koliko ove zemlje troše. Međutim, saznati koliko Rusija troši na različito oružje, koje koristi u svojoj tekućoj vojnoj kampanji u Ukrajini, predstavlja izazov.

Kolika je cena Ka-52?

Ka-52 „Aligator“ je dosad često korišćena platforma za napad u ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini. Smatra se jednim od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, sa superiornom optikom, uređajima za noćno osmatranje i preciznim raketama.

Flota Ka-52 je imala intenzivniju upotrebu od ostalih i pretrpela je najviše gubitaka. Cena jednog helikoptera Ka-52 može se naći u finansijskom izveštaju njegovog proizvođača, fabrike Progres u Arsenjevu za 2021.

Prema izveštaju, plan je isporučio 12 helikoptera ruskom Ministarstvu odbrane 2021. godine za ugovor vredan 11.497 miliona rubalja, što se svodi na 958 miliona rubalja po helikopteru.

Međutim, ovo je samo onoliko koliko je rusko ministarstvo potrošio na helikoptere jer je stvarna cena proizvodnje jednog helikoptera 1.177 miliona rubalja, naravno, rusko ministarstvo kupuje po povlašćenim cenama.

Drugi izvor cene Ka-52 potiče iz podataka objavljenih u aprilu 2019. koji se odnose na tender za seriju izvoznih helikoptera Ka-52E u Egipat, u vrednosti od 1.102 miliona rubalja po helikopteru, što je po tadašnjem kursu iznosio je 17 miliona dolara. Dakle helikopter je neznatno poskupeo za dve godine.

Kolika je cena rakete R-77-1?

Proizvedena od strane vodećeg ruskog proizvođača raketa Vimpel, R-77-1 je raketa vazduh-vazduh sa aktivnim radarom za navođenje izvan vizuelnog dometa koja može da gađa ciljeve u vazduhu, poput lovaca, jurišnih aviona, bombardera, helikoptera, krstarećih projektila.. Domet joj je oko 110 kilometara.

Ruski Su-35S, naoružan raketom vazduh-vazduh R-77-1, veoma je efikasan i smrtonosan protiv ukrajinskih aviona tokom celog rata, prema studiji o ruskom vazdušnom sukobu u Ukrajini koju je sproveo Royal United Services Institute (RUSI) sa sedištem u Londonu.

par raketa vazduh vazduh srednjeg dometa r 77 1 ispod dve sredisnje stanice lovca su 35s
Par raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa R-77-1 ispod dve središnje stanice lovca Su-35S

Ukrajinski borbeni piloti koje citiraju stručnjaci RUSI priznaju da ruski Su-35S u potpunosti nadmašuje lovce ukrajinskog vazduhoplovstva.

Cena ove rakete navedena je u sudskom sporu koji je protiv proizvođača 2019. godine pokrenulo rusko ministarstvo odbrane, u kojem je Ministarstvo tražilo nadoknadu za kašnjenje u isporuci serije od 10 raketa R-77-1 ukupne vrednosti od 299 miliona rubalja, što znači 29,9 miliona rubalja po raketi po cenama iz 2018. godine.

Koja je cena LMUR rakete?

LMUR opšte poznata kao laka višenamenska vođena raketa, je najnovije i najnaprednije rusko protivoklopno oružje koje se koristi pomoću helikoptera za specijalne operacije Mi-8MNP-2, kao i modernizovanih Mi-28NM i Ka-52M.

Raketa je dvostruko teža od konvencionalnije ruske navođene antitenkovske municije lansirane iz helikoptera. Takođe, raketa ima domet do 14,48 kilometara, što je duplo više od prethodnih ruskih protivtenkovskih raketa. Za razliku od ostalih ova raketa ima dvosmernu vezu za prenos podataka sa helikopterom. Ova veza prenosi sliku sa termovizijskog tragača rakete do pilotske kabine dok se približava meti, a uputstva za navođenje se zatim šalju nazad u projektil.

Cenu ponovo možemo da vidimo iz sudskog postupka protiv proizvođača rakete, Projektantskog biroa za mašinogradnju u Kolomni kod Moskve. I u ovom slučaju, ministarstvo je tražilo nadoknadu za kašnjenje u isporuci serije od 30 projektila LMUR u 2018. godini, pri čemu cena jedne rakete LMUR iznosi 14,2 miliona rubalja, uključujući PDV od 18 odsto.

Kolika je cena Su-57?

Već znamo da Rusija koristi svoj najmoćniji borbeni avion, Su-57, u operacijama protiv Ukrajine na način koji minimizira rizik za letelicu a pokazuje tehnološku superiornost. Su-57 su iz ruskog vazdušnog prostora, raketama vazduh-zemlja i vazduh-vazduh velikog dometa destvovali po Ukrajini. To su potvrdili i britanci kroz uz naravno negativnu konotaciju.

Su-57 je najnoviji i najnapredniji ruski borbeni avion. Dok Rusija klasifikuje ovaj lovac kao platformu pete generacije a pojedini očekuju da će najnovije verzije dostići čak i nivo šeste, zapadni mediji ga svrstavaju u generaciju 4 ++.

Su-57 Felon i Su-75 Checkmate
Su-57 Felon i Su-75 Checkmate

Najpouzdanija informacija o ceni Su-57 potiče iz prezentacije prikazane ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu tokom njegove posete fabrici Su-57 u Komsomolsku na Amuru u avgustu 2020.

Na posteru prikazanom Šojguu, cena aviona iz početne serije procenjena je na 4.700 miliona rubalja. Štaviše, na plakatu je bilo predviđeno smanjenje cene tokom proizvodnje za seriju od 76 lovaca koje su VKS Rusije naručile u junu 2019. godine gde je cena jednog aviona smanjena na 3.192 miliona rublja.

Da li je rusko oružje skupo ili ekonomično?

Činjenica je da su cene koje plaća rusko ministarstvo odbrane za gore pomenute letelice i rakete u odnosu na ekvivalente sisteme naoružanja koje proizvode zapadne države drastično niže.

Nije lako proceniti da li su cene koje plaća rusko ministarstvo odbrane za gore pomenute letelice i rakete manje ili više realne u odnosu na cene koje plaćaju vlade drugih država.

To je zato što jednostavno pretvaranje gornje cene u rubljama u američke dolare ili bilo koju drugu zapadnu valutu korišćenjem tržišnog kursa nije tačno, pošto je kurs rublje pao 2014. zbog zapadnih ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji nakon aneksije Krima.

Sa druge strane, pad kursa rublje kao i sankcije iz 2014 pa i ove od početka sukoba u Ukrajini, najdrastičnije ikada, nisu mnogo uticale na unutrašnje cene.

suhoj su 35 kojim je pilotirao sergej bogdan na sajmu vazduhoplova u parizu 2013
suhoj su 35 kojim je pilotirao sergej bogdan na sajmu vazduhoplova u parizu 2013

Prikladnije je koristiti stopu konverzije prilagođenu paritetu kupovne moći specifične za odbranu (DS PPP). Prema nedavnom izveštaju Međunarodnog instituta za strateške studije, koristeći DS PPP, cene ruskog vojnog hardvera u američkim dolarima su između 1,9 i 2,3 puta veće nego kada su izračunate korišćenjem tržišnog kursa.

Dakle, na osnovu DS PPP, svaki helikopter Ka-52 bi trebalo da košta oko 30,5 miliona dolara (preračunato sa 1.177 miliona rubalja 2021. godine), a cene raketa R-77-1 i LMUR treba da budu oko 1.079.000 dolara (preračunato iz 29,9 miliona rubalja u 2018.) i 512.000 američkih dolara (preračunato sa 14,2 miliona rubalja u 2018.).

Cena svakog Su-57 bi trebalo da bude negde između 139,1 miliona dolara u 2020. (4.700 miliona u rubljama) do 94,5 miliona dolara do 2028. (preračunato sa 3.192 miliona rubalja kako je predviđeno u 2020.)

3 KOMENTARA

    • Haha.. Čime će da pobijede NACIukri kada su im Rusi skoro sve polupali ( vojne stvari )!!! A sada moljakaju za zapadno naoružanje po masnim cijenama,haha.. NACIukrajina nikada više neće postojati, i to vrlo brzo.. hehe

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave