NaslovnaNovostiBombarderi Tu-95, lovci Su-35 viđeni kod Aljaske dok su SAD bile zauzete...

Bombarderi Tu-95, lovci Su-35 viđeni kod Aljaske dok su SAD bile zauzete jureći balone

U vreme kada američko vazduhoplovstvo (USAF) ostaje uloženo u obaranje neidentifikovanih vazdušnih objekata (NLO) i “špijunskih balona” iznad Severne Amerike, ruski bombarderi Tu-95 u pratnji lovaca Su-35 svratili su da posete Aljasku.

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) saopštila je da su borbeni avioni NORAD 13. februara ubačeni da presretnu ruske strateške bombardere Tu-95MS i avione Su-35 koji su ušli u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Aljaske, aktivirajući alarme unutar komande.

adiz
adiz

„Komanda severnoameričke vazdušno-kosmičke odbrane regiona Aljaske (NORAD) je 13. februara 2023. otkrila, pratila, pozitivno identifikovala i presrela četiri ruska aviona koji su ulazili i delovali unutar identifikacione zone protivvazdušne odbrane Aljaske (ADIZ)“, naveo je NORAD na Tviteru.

„Ruski avioni su TU-95 BEAR-H i SU-35“, navodi se u saopštenju.

Međutim, u saopštenju NORAD-a je precizirano da je letelica „ostala u međunarodnom vazdušnom prostoru i nije ušla u američki ili kanadski suvereni vazdušni prostor“. Prilikom ulaska u ADIZ, avion mora da se javi kontroloru letenja sa predviđenom rutom i krajnjim odredištem.

Ruski borbeni avioni redovno nadleću severnoamerički ADIZ a presreću ih i prate NORAD borbeni avioni. U 2020. godini samo je zabeleženo 60 takvih presretanja od strane NORAD-a. Međutim, sada su brojke znatno niže, a ruska pažnja je usmerena na Ukrajinu.

U avgustu prošle godine, NORAD je otkrio da je u dve različite prilike otkrio, pratio i identifikovao ruske letelice za nadgledanje koje su ulazile i delovale unutar Aljaske ADIZ.

Pres služba je saopštila: „Ova ruska aktivnost u severnoameričkom ADIZ-u se dešava redovno i ne smatra se pretnjom, niti se smatra provokativnom.

Iako se čini da NORAD ili Sjedinjene Države nisu uznemireni, tajming je izazvao interesovanje za događaj. Od početka februara, USAF, Kanadsko kraljevsko vazduhoplovstvo i njihov zajednički NORAD bore se protiv “opasnosti od balona koji lebde iznad kontinenta”.

NORAD je pojasnio u svom saopštenju: „Ruska letačka aktivnost nije ni na koji način povezana sa nedavnim operacijama NORAD-a i Severne komande SAD i vazdušnim objektima (NLO i balonima) iznad Severne Amerike tokom poslednje dve nedelje.

Međutim, tajming ruskog upada izazvalo je sumnju da Rusija koristi prednost preteranog ulaganja SAD u obaranje balona. Incident je izazvao žestoku diskusiju među korisnicima interneta koji su doveli u pitanje iznenadni porast NLO-a koji lete blizu Amerike.

norad
norad

Dva američka ratna aviona F-16 poslata su da presretnu četiri ruska aviona u blizini Aljaske. Iako SAD ne šalje odgovor na svaki ruski avion koji se približi ADIZ-u Aljaske, kada to učine, USAF šalje F-22 Raptor iz 3. krila u združenoj bazi Elmendorf-Ričardson.

Ovog meseca je bilo “mnogo napornih dana” za borbeni avion F-16 koji je u više navrata bio raspoređen da obori NLO-e i “kineske špijunske balone” koji su lebdeli iznad različitih lokacija širom severnoameričkog kontinenta i izazivali medijsku pomamu. Nedavno je došlo do porasta ovakvih incidenata.

IzvorTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave