NaslovnaNovostiInvazija NLO na Sjedinjene Države

Invazija NLO na Sjedinjene Države

Već smo u više navrata pisali o prvoj (ne)poznatoj letilici – ”kineskom balonu veličine 3 autobusa” koji je 4. februara oboren iznad obala Južne Karoline. 

No, pojava ”(ne)identifikovanih letećih objekata” nad Severnom Amerikom se nastavila. Prema izjavi glavnog portparola Pentagona, brigadnog generala Patrika Rajdera, američki borbeni avion F-22 Raptor je u petak, 10. februara, raketom AIM-9X Sidewinder oborio ”neidentifikovani objekat” veličine manjeg automobila koji je leteo visoko iznad ruralnog dela Aljaske. ”Ne znamo ko je vlasnik ovog objekta”, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi, dodajući da nije jasno ni odakle je objekat doleteo.

mesta pojave nlo
mesta pojave nlo

Samo dan kasnije, u subotu 11. februara oko 15.20 časova, Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) privremeno je zatvorila vazdušni prostor u Montani zbog ”aktivnosti Ministarstva odbrane”. FAA je izdala obaveštenje o ograničenjima letova u oblasti iznad grada Havra duž autoputa između Havra i Vajtfiša.

Američki senator Jon Tester je objavio: ”Imam informacije o objektu u vazdušnom prostoru Montane i ostajem u bliskom kontaktu sa zvaničnicima Ministarstva odbrane i administracije. Pomno pratim situaciju i redovno dobijam ažurirane informacije”. Senator Stiv Dejns je objavio: ”U direktnom sam kontaktu sa Pentagonom u vezi sa objektom u vazdušnom prostoru Montane.

Stanovnici Montane još uvek su pod utiskom kineskog špijunskog balona koji je leteo iznad naše države prošle nedelje i zahtevaju odgovore oko ovih invazija na vazdušni prostor SAD”. Na mrežama se oglasio i član Predstavničkog doma SAD Met Rozendejl: ”U direktnom sam kontaktu sa Severnom komandom američke vojske (NORTHCOM) i pratim najnovija dešavanja oko Havra i severne granice. Vazdušni prostor je zatvoren zbog objekta koji bi mogao da omete komercijalni vazdušni saobraćaj.

Ministarstvo odbrane će nastaviti da posmatra i, po potrebi, prizemlji objekat u nedelju ujutru”. Nešto kasnije, Komanda severnoameričke vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) objavila je da je ”NORAD radarom otkrio anomaliju u zoni Havra i poslao borbene avione da istraže o čemu se radi.

No, letelice nisu identifikovale nijedan objekat koji bi bio u korelaciji sa radarskom slikom. NORAD će nastaviti da prati situaciju”. Javnost je ubrzo obaveštena da je u pitanju bila ”lažna uzbuna” a vazdušni prostor je ponovo otvoren nakon samo sat vremena.

No, istoga dana. 11. februara, kanadski premijer Džastin Trudo obavestio je javnost da je američki borbeni avion po njegovom naređenju oborio ”neidentifikovani objekat” koji je leteo iznad Jukona.

Upitan da li se i u ova dva slučaja radi o balonima, Šumer je za ABC izjavio ”kako se veruje da je to tačno, ali da se radi o letilicama znatno manjim od prve (kineskog balona oborenog 4. februara)”.

vadenje ostataka kineskog balona
vadenje ostataka kineskog balona

Šumera je, inače, o incidentu od pre nekoliko sati iznad Jukona, u subotu uveče obavestio savetnik predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan. No, ovo nije kraj: ”u nedelju popodne, 12. februara, po nalogu predsednika Džoa Bajdena američki borbeni avion F-16 Fighting Falcon oborio je još jedan vazdušni objekat iznad jezera Hjuron”, saopštio je Pentagon.

Sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Pat Rajder, odmah je izjavio da objekat nije procenjen kao vojna pretnja, ali da u svakom slučaju ugrožavao komercijalne letove. ”Procenili smo da nije u pitanju kinetička vojna pretnja bilo čemu na zemlji, ali da predstavlja opasnost za bezbedan let i pretnju zbog potencijalne mogućnosti (špijunskog) nadzora. Naš tim radi na ispitivanju objekta u nastojanju da sazna više”, rekao je Rajder.

Melisa Dalton, pomoćnica sekretara za domovinsku odbranu i pitanja hemisphere (Homeland Defense and Hemispheric Affairs), ponovila je isti stav, izjavivši novinarima da je leteći objekat oboren zbog ”opreznosti”.

Ona je dodala da objekte na velikim visinama može koristiti niz kompanija, zemalja i istraživačkih organizacija u ”svrhe koje ne moraju biti zlonamerne, uključujući legitimna istraživanja”.

PrekoCNN
IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave