NaslovnaNovostiNakon afere „špijunski balon“ Kina-SAD, severnokorejski završio u vazdušnom prostoru Južne Koreje

Nakon afere „špijunski balon“ Kina-SAD, severnokorejski završio u vazdušnom prostoru Južne Koreje

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je, 6. februara, saopštilo da su uočili severnokorejski balon iznad svoje teritorije.

Ministarstvo odbrane je izjavilo da je balon u nedelju nakratko prešao vazdušni prostor Južne Koreje. Takođe je navedeno da su kao odgovor preduzete „mere“. Ministarstvo nije otkrilo veličinu, tip, lokaciju balona i gde ga je vojska otkrila.

severna koreja osnovala svemirsku komandu
Kim Jong-un

Prema visokorangiranom vojnom izvoru koji je citirao južnokorejski emiter KBS, jedinica fronta u Jeončeonu, u provinciji Gjeonggi, blizu međukorejske granice, otkrila je balon koristeći uređaj za termalno posmatranje oko 18:30 po korejskom vremenu 5. februara.

Navodni severnokorejski balon primećen je kako leti na maloj visini, a južnokorejska vojska ga je opisala kao meteorološki balon. Lokalni mediji javljaju da PVO redovno otkriva meteorološke balone koje su lansirali vojnici iz Severne Koreje.

Imajući to u vidu, vest o ulasku severnokorejskog balona u vazdušni prostor Južne Koreje dolazi nekoliko dana nakon što je navodno kineski “špijunski balon” izazvao značajnu pometnju preletevši kopno SAD.

Peking je odbacio tvrdnje da je u pitanju špijunski balon. Međutim, priznaje da je bio kineski, opisujući balon kao „civilni dirižabl“ koji je skrenuo sa kursa i uglavnom se koristio za meteorološka istraživanja.

U međuvremenu, američki državni sekretar Antoni Blinken otkazao je put u Kinu zbog spora oko balona.

Američki borbeni avion F-22 na kraju je u subotu srušio balon, upisavši tako svoju prvu pobedu u vazduhu. Odgovarajući na tvrdnje da je kineski balon leteo iznad vojnih objekata u Montani, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je preduzelo mere da spreči prikupljanje osetljivih informacija.

Na pitanje novinara da li je kineski balon ušao na teritoriju Koreje, pukovnik Jeon Ha-kiu, portparol južnokorejskog ministarstva odbrane, izjavio je da s obzirom na mogućnosti praćenja Južne Koreje i visinu balona, verovatno nije uleteo na teritoriju Republike Koreje.

„U to vreme nije otkriven trag preko radara ROK-a“, rekao je Jeon.

Međutim, američki meteorolog Dan Saterfild, koji je izložio moguću putanju leta kineskog balona, ukazuje da je balon možda leteo iznad južnog vrha Korejskog poluostrva.

PrekoKBS
IzvorNK News

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave