NaslovnaNovostiRusija planira lansiranje rakete Cirkon, prvi put tokom međunarodne vežbe

Rusija planira lansiranje rakete Cirkon, prvi put tokom međunarodne vežbe

Ruska fregata „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov” će tokom međunarodnih vežbi izvesti trenažno-borbeno lansiranje hipersonične rakete Cirkon, saopštio je izvor agencije TASS u petak, 3 februara.

„Tokom predstojeće vežbe u februaru sa mornaricama Južne Afrike i Kine, po prvi put na ovakvom događaju, biće uvežbavana epizoda sa trenažno-borbenim lansiranjem hipersoničnog Cirkona sa broda“, prenosi izvor. Napominje se da će ovo biti prvi slučaj upotrebe Cirkona u međunarodnim vežbama.

Ranije, 25. januara, fregata „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov” je nakon obuke razradila organizaciju raketnog udara hipersoničnom raketom Cirkon na morski cilj u zapadnom delu Atlantskog okeana, simulirajući maketu neprijateljskog broda koji se nalazi na daljini.

Sledećeg dana, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je da posada admirala Gorškova radi profesionalno i da nema razloga za brigu o projektilima Cirkon.

Prethodno je 10. januara posada fregate „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ izvela trenažno gađanje na neprijateljsku maketu u Norveškom moru. Vežbe su izvedene korišćenjem kompjuterske simulacije taktičke situacije. Mornari su takođe vežbali odbijanje neprijateljskih vazdušnih napada.

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je 4. januara u ceremoniji puštanja u rad fregate „Admiral Gorškov“, koja je nosilac hipersonične rakete Cirkon. Predsednik je početak vojne kampanje na brodu nazvao značajnim događajem.

Fregata Gorškov ispaljuje Cirkon

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, koji je takođe učestvovao u ceremoniji prijema broda u borbenu službu, rekao je da će fregata krenuti u pohod na Atlantski i Indijski okean, kao i kroz Sredozemno more. Glavni napori posade fregate biće usmereni na suprotstavljanje pretnjama Rusiji, rekao je Šojgu.

„Admiral Gorškov“ se odnosi na fregate projekta 22350. Pridružio se ruskoj mornarici u julu 2018. U decembru 2022. brod je izvršio međuflotnu tranziciju i stigao u glavnu bazu Severne flote – grad Severomorsk – nakon zakazanih popravki u fabrici Pomorske baze Kronštat.

Cirkon raketa

Pomorska verzija rakete ima domet od 1.000 km. Ova raketa može da leti na maksimalnoj visini od 28 km, a prema specifikacijama koje je predstavila Rusija, maksimalna brzina dostiže 9 maha [10.800 km/h ili 3 m/s].

Bojeva glava je teška između 300-400 kg. Osim što može biti naoružana konvencionalnom bojevom glavom, tj. visokim eksplozivom, Cirkon može da nosi nuklearnu bojevu glavu od 200 kt. Pomorska verzija je u upotrebi ne samo na ratnim brodovima, već je i deo naoružanja nekih novih ruskih podmornica.

Cirkon

Pre mnogo godina, Putin je najavio svetu šest „super oružja“ Rusije. Cirkon je jedno od šest najavljenih super oružja. Ruski stručnjaci kažu da projektil može potopiti američki nosač aviona i izbeći najsofisticiranije američke sisteme protivvazdušne odbrane.

Zbog svoje ogromne brzine, vazdušni pritisak ispred projektila navodno stvara oblak plazme koji upija radio talase, čineći ga skoro nevidljivim za radarske sisteme. Podsetimo, na hipersonične rakete poput Cirkona nijedna zemlja na svetu, trenutno, nema adekvatan odgovor.

PrekoNewsmax
IzvorTASS

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave