NaslovnaNovostiNovi ruski priobalni hipersonični raketni sistem koristiće rakete Cirkon

Novi ruski priobalni hipersonični raketni sistem koristiće rakete Cirkon

U Rusiji će se proizvoditi novi priobalni raketni sistem. Reč je o hipersoničnom raketnom sistemu sa četiri lansera sa kojih se lansiraju hipersonične rakete Cirkon. Prototip je već razvijen, piše državna novinska agencija TASS. Kako navodi agencija, obalski raketni sistem Cirkon ima četvoroosovinski lanser i nosiće dve hipersonične rakete.

Ideja o obalnom hipersoničnom raketnom sistemu nije nova. Krajem 2019. Moskva je objavila svoje namere da razvije takav sistem naoružanja. Međutim, planovi Ruske Federacije se menjaju a razvoj je ubrzan.

Ilustracija

Pojavile su se informacije da Moskva planira da integriše obalsku protivraketnu odbranu Cirkon već krajem ove godine. Realno je da treba najmanje pola godine pre nego što prvi obalski raketni sistem Cirkon stupi na borbenu dužnost.

Cirkon i Bastion-P

Očekuje se da će prva baterija ove obalske straže biti raspoređena na Krimu. Logično, s obzirom na to da je Rusija u ratu sa Ukrajinom nakon što je 24. februara. otpočela “specijalnu operaciju”. Trenutno je glavni bedem ruske obalske straže sistem Bastion.

Bastion je dizajniran da se suprotstavi površinskim brodovima, uključujući nosače, konvoje i amfibijske jurišne brodove. Izvori TASS-a tvrde da će Cirkon, u verziji obalske straže, osim za pomorske, biti projektovan i za kopnene ciljeve.

Pomorska verzija rakete Cirkon ušla je u službu ruske mornarice negde u septembru ove godine. Prvi prijemnik ove rakete je fregata „Admiral Gorškov“ Severne flote.

Fregata Gorškov ispaljuje Cirkon

Pomorska verzija rakete je već u serijskoj proizvodnji. Rusija je tokom protekle dve godine izvela nekoliko testiranja rakete, kroz lansiranje sa ratnih brodova u raznim morima. Jedan od ključnih testova bio je krajem prošle godine, u decembru 2021.

Cirkon raketa

Pomorska verzija rakete ima domet od 1.000 km. Ova raketa može da leti na maksimalnoj visini od 28 km, a prema specifikacijama koje je predstavila Rusija, maksimalna brzina dostiže 9 maha [10.800 km/h ili 3 m/s].

Bojeva glava je teška između 300-400 kg. Osim što može biti naoružana konvencionalnom bojevom glavom, tj. visokim eksplozivom, Cirkon može da nosi nuklearnu bojevu glavu od 200 kt. Pomorska verzija je u upotrebi ne samo na ratnim brodovima, već je i deo naoružanja nekih novih ruskih podmornica.

Testiranje Cirkona

Pre mnogo godina, gospodin Putin je najavio svetu šest „super oružja“ Rusije. Cirkon je jedno od šest najavljenih super oružja. Ruski stručnjaci kažu da projektil može potopiti američki nosač aviona i izbeći najsofisticiranije američke sisteme protivvazdušne odbrane. Zbog svoje ogromne brzine, vazdušni pritisak ispred projektila navodno stvara oblak plazme koji prima radio talase, čineći ga skoro nevidljivim za radarske sisteme.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave