NaslovnaNovostiNaoružana hipersoničnom raketom Cirkon, najnaprednija ruska fregata isplovila da „održi mir i...

Naoružana hipersoničnom raketom Cirkon, najnaprednija ruska fregata isplovila da „održi mir i stabilnost“

Ruska fregata Admiral Gorškov, naoružana hipersoničnom raketom Cirkon, isplovila je 4. januara, na put preko Atlantskog, Indijskog okeana i Sredozemlja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je daleku plovidbu admirala Gorškova na ceremoniji obeležavanja stupanja fregate u borbenu službu putem video konferencije. Ceremoniji je prisustvovao i predsednik Vladimir Putin, javila je državna novinska agencija TASS.

Ministar odbrane navodi da je fregata opremljena navođenim projektilima i da je namenjena rešavanju problema na morima i okeanima, naglasivši da će primarni napori tokom kampanje biti usmereni na suzbijanje pretnji Rusiji i održavanje regionalnog mira i stabilnosti zajedno sa prijateljskim zemljama.

Predsednik Putin je 21. decembra najavio da će fregata opremljena hipersoničnom raketom „Cirkon“ ući u službu u januaru 2023. Kasnije istog meseca, Severna flota je saopštila da je brod završio pripreme za daleku plovidbu. U maju 2022. Rusija je ispalila probnu hipersoničnu raketu Cirkon sa Admirala Gorškova u Barencovom moru i uspešno pogodila cilj.

Ni ministar odbrane ni Severna flota nisu precizirali broj hipersoničnih raketa Cirkon koje će fregata nositi na ovom putovanju.

Fregata Gorškov ispaljuje Cirkon

Kapetan Igor Krokhmal, komandant fregate, izjavljuje samo da je opremljen protivbrodskim i kopnenim verzijama porodice podzvučnih krstarećih raketa Kalibar koje su u velikoj meri već korišćene protiv ciljeva unutar Ukrajine.

Cirkon raketa

Pomorska verzija rakete ima domet od 1.000 km. Ova raketa može da leti na maksimalnoj visini od 28 km, a prema specifikacijama koje je predstavila Rusija, maksimalna brzina dostiže 9 maha [10.800 km/h ili 3 m/s].

Bojeva glava je teška između 300-400 kg. Osim što može biti naoružana konvencionalnom bojevom glavom, tj. visokim eksplozivom, Cirkon može da nosi nuklearnu bojevu glavu od 200 kt. Pomorska verzija je u upotrebi ne samo na ratnim brodovima, već je i deo naoružanja nekih novih ruskih podmornica.

Pre mnogo godina, Putin je najavio svetu šest „super oružja“ Rusije. Cirkon je jedno od šest najavljenih super oružja. Ruski stručnjaci kažu da projektil može potopiti američki nosač aviona i izbeći najsofisticiranije američke sisteme protivvazdušne odbrane.

Testiranje Cirkona

Zbog svoje ogromne brzine, vazdušni pritisak ispred projektila navodno stvara oblak plazme koji upija radio talase, čineći ga skoro nevidljivim za radarske sisteme. Podsetimo, na hipersonične rakete poput Cirkona nijedna zemlja na svetu, trenutno, nema adekvatan odgovor.

IzvorTASS

2 KOMENTARA

  1. Previse citas zapadne novine
    Za rat u Ukrajini su krivi Amerikanci. Ukrajinci su meso za koje ih bas briga, kao i za celu Evropu.
    Sto slabija Evropa, Amerima bolje jer ce vise da ovisi od njih. Zavadi pa vladaj.
    Pitaj ciji gas i naftu, odakle i po kojoj ceni kupuje Evropa.
    Sile se vec godinama po celom svetu, otimaju i harace.

  2. Da li je fregata sama isplovila? “Moskva” je bila u društvu drugih brodova, pa he poljubila dno! Da li je “Gorškov” u nekom srotstvu sa “Lutajućim Holanđaninom”? Ako nije lako moće da se desi da i on kao i “Moskva” istraži morske dubine, naročito ako posada voli mobilne telefone, kao rezervisti koji su izginuli u Ukrajini!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave