NaslovnaNovostiNemački tenkovi Leopard bez eksplozivno reaktivnog oklopa lak plen za Kornet sisteme

Nemački tenkovi Leopard bez eksplozivno reaktivnog oklopa lak plen za Kornet sisteme

Rostec, ruski vojno-industrijski behemot, rekao je za TASS da nemački tenkovi Leopard 2 koje neke zemlje NATO-a planiraju da isporuče Ukrajini mogu lako da budu uništeni protivtenkovskim raketnim sistemima Kornet.

Iako je Leopard 2 sofisticirana i dobro zaštićena mašina, nije nepobediva, tvrdi Rostec.

Borbeno iskustvo je pokazalo da čak i zastareli prenosni protivtenkovski raketni sistemi, koji su manje efikasni od oružja za uništavanje koje koristi ruska vojska, mogu da unište ove tenkove, dodala je ruska kompanija.

Pored protivtenkovskih raketnih sistema Kornet, nemački tenkovi Leopard 2 mogu biti uništeni oklopnim granatama Mango kalibra 125 mm i vazdušnim raketama Vihr i Ataka.

„Nemačke tenkove će sigurno onesposobiti granate Mango kalibra 125 mm, bez obzira na ugao pogotka: tenk će biti uništen ako projektil pogodi njegov prednji ili bočni oklop“, naglasio je Rosteh.

Ruska firma je izjavila da ruska armija ima tenkove T-90M Proriv, koji imaju neke karakteristike koje su superiornije u odnosu na one kod Leoparda a i sposobni su da ih poraze.

Ruski vojni analitičar Vasilj Dandikin ranije je izjavio da, iako prebacivanje zapadnih tenkova u Ukrajinu predstavlja značajan rizik od eskalacije sukoba, malo je verovatno da će moći da ojača ukrajinske oružane snage.

Ruski stručnjak je rekao da je proceduru obuke teško standardizovati jer tenkovi različitih nacija imaju različite dizajne i operativne procedure. Ove razlike neće dati prednost ukrajinskoj vojsci, ispravno je primetio Dandikin.

Kornet

Protivtenkovski raketni sistem Kornet, koji je razvio Konstruktorski biro Šipunov iz Tule (odeljenje Holding kompanije High Precision Sistems), dizajniran je za gađanje tenkova i drugih oklopnih vozila, uključujući borbena vozila sa savremenim reaktivnim oklopom.

NATO kodno ime za Kornet je AT-14 Spriggan.

Protivtenkovsko oružje ima dnevni radni domet od 100 do 5.500 metara i noćni operativni domet do 3.500 metara. Kornet lansira veliku raketu od 152 mm, a Hezbolah je uspešno koristio Kornet protiv izraelskih tenkova tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine.

Vikhr

Dvočlana posada lansira Kornet. U zavisnosti od situacije, čak i jedna osoba bi mogla da ga sastavi i aktivira. Fabrika vatrenog oružja Kalašnjikov proizvela je raketu Vikhr-M za jurišni helikopter Ka-52. Rakete imaju domet udara od 800-10.000 metara i maksimalnu brzinu od 610 metara u sekundi. 9K121 Vikhr može da probije 750 mm homogenog reaktivnog oklopa.

Ataka

Protivtenkovska raketa Ataka je namenjena da uništi neprijateljski oklop, trupe, bunkere, instalacije protivvazdušne odbrane i druge ciljeve. Projektantski biro za mašinsko inženjerstvo Kolomna je konstruisao raketu, koju je fabrika Degtjarev masovno proizvodila. Sa nadograđenom bojevom glavom, Ataka može da ubrza do 550 m/s.

Podkalibarski oklopni tenkovski tenk 125 mm Mango napravljen je za napad na neprijateljske tenkove, samohodnu artiljeriju i druge jako utvrđene ciljeve. Rusija je 2019. godine predstavila projektil Mango-M sa poboljšanim karakteristikama protiv oklopa. Kornet sistem se takođe od nedavno nalazi u naoružanju Vojske Republike Srbije, a nalazi se i na našoj listi najboljih protivtenkovskih raketnih sistema.

IzvorTASS

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave