NaslovnaNovostiU toku su razne redovne obuke u Vojsci Srbije

U toku su razne redovne obuke u Vojsci Srbije

Obuka u divizionu samohodnih top-haubica „nora“

Na poligonima i vežbovnom prostoru u okolini Niša realizuje se kolektivna obuka posluga samohodnih top-haubica 155 mm B-52 M-15 „nora“. 

U toku razne redovne obuke u Vojsci Srbije

Reč je o redovnom obučavanju za borbenu upotrebu ovog savremenog artiljerijskog sistema, koje se, sa ciljem očuvanja borbene gotovosti, sprovodi u samohodnom topovsko-haubičkom divizionu Mešovite artiljerijske brigade.

U toku razne redovne obuke u Vojsci Srbije

Posluge na obuci uvežbavaju posedanje vatrenog položaja, pravovremno otkrivanje ciljeva, rukovanje automatizovanim sistemom za upravljanje vatrom i izvršenje posrednog gađanja, u skladu sa zadatim standardima i normama za efikasno dejstvo ovim borbenim sistemom. 

Samohodna top-haubica 155 mm B-52 M-15 „nora“ je potpuno automatizovani sistem, koji odlikuje visoka tačnost i preciznost artiljerijske vatre, uz minimalno vreme za posedanje i napuštanje vatrenog položaja i obradu podataka. U sastavu Mešovite artiljerijske brigade nalazi se divizion sa tri baterije naoružane „norama“, čijim je uvođenjem u operativnu upotrebu značajno unapređena sposobnost jedinice za dejstvo snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja.

Specijalistička obuka vojnika roda oklopnih jedinica

Na poligonu Vojske Srbije „Orešac“ kod Vršca u toku je stacionarno logorovanje vojnika koji se tokom služenja vojnog roka osposobljavaju za dužnosti u okviru roda oklopnih jedinica.

obuke u Vojsci Srbije

Vojnici sada prolaze individualnu specijalističku obuku, a na poligonu se upoznaju sa organizacijom života i rada u terenskim uslovima i praktično obučavaju za realizaciju zadataka u okviru posada i posluga oklopnih borbenih sredstava.

obuke u Vojsci Srbije

Tokom logorovanja, koje predstavlja obavezan deo praktične obuke vojnika u terenskim uslovima, realizuju se pripremna i školska gađanja iz naoružanja borbenog vozila pešadije M-80A i školska gađanja iz tenkova M-84. Gađanja predstavljaju praktičnu proveru uspešnosti izvedene obuke i prvu priliku da se vojnici lično uvere u borbene i vatrene mogućnosti borbenih vozila.

obuke u Vojsci Srbije

Pre izlaska na teren, vojnici su uspešno savladali sve sadržaje koji se odnose na poznavanje, rukovanje i održavanje  naoružanja, borbenih vozila i njihovih uređaja.

Individualna obuka za vojnike roda oklopnih jedinica zbog kompleksnosti vojničkih dužnosti za koje se osposobljavaju traje četiri meseca. Njih sledeće nedelje očekuje provera obučenosti, nakon čega će biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije na obuku za realizaciju kolektivnih zadataka.

Nove sposobnosti u vođenju protivoklopne borbe

Pripadnici jedinica Četvrte brigade kopnene vojske opremljenih protivoklopnim raketnim sistemima „kornet“ realizuju intenzivnu obuku za borbenu upotrebu ovog sredstva.

obuke u Vojsci Srbije

Cilj obuke je dodatno podizanje nivoa osposobljenosti za izvođenje protivoklopnih dejstava uz maksimalno iskorišćenje mogućnosti ovog savremenog sistema, čijim su uvođenjem u naoružanje Vojske Srbije unapređene sposobnosti za vođenje protivoklopne borbe.

obuke u Vojsci Srbije

Programom obučavanja, koje se realizuje u bazi „Jug“, obuhvaćeni su svi sadržaji koji se odnose na taktiku upotrebe i održavanje „korneta“, a akcenat u ovom periodu je na uvežbavanju borbenih posluga za otkrivanje i praćenje ciljeva i pripremu za dejstvo. U nastavku, pripadnike jedinice očekuju bojeva gađanja, kada će u praksi demonstrirati dostignute sposobnosti, znanja i veštine za efikasnu upotrebu sredstva u dnevnim i noćnim uslovima.

obuke u Vojsci Srbije

Protivoklopni raketni komplet „kornet“ se ubraja u najbolje i najsavremenije sisteme namenjene za borbu protiv tenkova i drugih oklopljenih vozila, a može se koristiti i za uništavanje helikoptera i utvrđenih objekata. Poseduje optički i termovizijski nišan koji omogućavaju otkrivanje i praćenje ciljeva u noćnim i uslovima slabe vidljivosti, a po ciljevima dejstvuje protivoklopnim i termobaričnim vođenim raketama.

1 KOMENTAR

  1. Samo jako. Artiljerijske municije imamo pun stojko, neka vežba Vojska pa da i podmladimo zalihe. Za Kornet-e možemo da se snađemo preko naših drugara sa severo-istoka Afrike… ; )

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave