NaslovnaOružjeNovo OružjeNovo rusko borbeno vozilo pešadije: BM-18 sa modulom „Epoha“

Novo rusko borbeno vozilo pešadije: BM-18 sa modulom „Epoha“

Video koji se pojavio na internetu navodno prikazuje jednu od faza testiranja novog borbenog vozila pešadije koje se razvija za ruske trupe. Stručnjaci sugerišu da se na snimku vidi B-18, poznat kao modernizovani BMP-2 sa borbenim modulom Epoha bez posade.

Razvoj BM „Epoha“ započeo je 2013. godine, ali je javno predstavljen šest godina kasnije. Specijalno je kreiran za ugradnju na perspektivni BMV Kurganec-25, ali je zbog kašnjenja u njegovom razvoju odlučeno da se novi BM stavi na postojeća borbena vozila pešadije BMP-2 i BMP-3.

Ovaj borbeni modul je opremljen automatskim topom LSHO-57 (AGS-57) kalibra 57 mm (domet gađanja 6 km), dva lansera protivtenkovskih vođenih bacača Kornet (komplet municije od 4, domet 8-10 km ), novi raketni sistem Bulat – PU na uvlačenje sa vođenim projektilima, kao i mitraljez – koaksijalni PKTM (municija od 2000 metaka).

U isto vreme, stručnjaci smatraju BM-18 hibridnom i budžetskom verzijom Kurganca-25, odnosno jednim od proizvoda projekta obećavajuće univerzalne srednje guseničarske platforme koju je deceniju razvijala državna korporacija Rostec. O B-18 ima vrlo malo podataka, ali iz videa možemo zaključiti da je ugrađena veoma moćna dinamička zaštita.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave