NaslovnaNovostiZastrašujući video prikazuje kako se IL-76 umalo srušio na gomilu lovaca Su-25...

Zastrašujući video prikazuje kako se IL-76 umalo srušio na gomilu lovaca Su-25 u Ukrajini

Na društvenim mrežama pojavio se dramatičan video koji prikazuje vojni avion IL-76 kako leti veoma nisko i skoro se sudara sa parkiranim lovcima Su-25.

Video snimak prikazuje pilote i tehničko osoblje vazduhoplovne baze uplašene takvim letom zbog buke koju proizvode motori aviona i neverovatno male visine na kojoj je letelica letela.

U ovakvim okolnostima, čak i greška jednog člana posade može dovesti do katastrofalnih rezultata. Međutim, piloti su uspeli da izvuku avion preko vojnog aerodroma.

Veruje se da je snimak prilično star, sobzirom da Ukrajina nema više ni pista ni aviona u ovom broju. Pretpostavlja se da je vazdušna baza pripadala ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu na osnovu boje i oznaka aviona. Lokacija je nepoznata.

Rusija i Ukrajina su često koristile Su-25 Frogfoot u ratu koji je u toku. Obe vazduhoplovne snage lete svojim avionom Su-25 na malim visinama da bi izbegle otkrivanje od strane radarske opreme neprijatelja.

Međutim, nisko leteći pristup aviona čini ga podložnim protivničkim ručnim prenosnim bacačima, koji i jesu krivi za većinu obaranja aviona sa obe strane.

Frogfoot je pretrpeo velike gubitke tokom borbe koja je u toku, a vazdušne snage obe zemlje su ga prvenstveno koristile za kopnena dejstva. Ovaj model aviona je takođe za sada pretrpeo najviše gubitaka u sukobu u Ukrajini.

Model aviona popunjava dnevni spisak oborenih borbenih aviona u ratu u Ukrajini. Već je uništeno 40 aviona ovog modela. Poslednji u nizu oborenih je, 19. januara, ukrajinski Su-25 na nebu iznad Donjecke Narodne Republike.

„Lovacka letelica Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u rejonu naselja Poltavka Donjecke Narodne Republike oborila je u vazduhu avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva“, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije. general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Su-25

Su-25 je sovjetski podzvučni, jednosed, dvomotorni mlazni avion koji je još uvek u upotrebi u desetinama zemalja, od kojih većina ima ograničen budžet za odbranu. Su-25 je izvršio svoj prvi probni let 1971, a 1981. godine zvanično je predstavljen zemljama sovjetskog bloka. Ova letelica je dokumentovala učešće u gotovo svim vojnim sukobima u svetu: od sovjetsko-avganistanskog rata do rata u Ukrajini 2022. godine.

su 25 je napunio 48 godina ove godine.jpg
su-25 je napunio 48 godina ove godine

Sa Su-25 upravlja jedan pilot. Dimenzije aviona su sledeće: dužina: 15,53 m [50 stopa 11 in] [uključujući sondu za nos], raspon krila: 14,36 m [47 stopa 1 in], visina: 4,8 m [15 stopa 9 in] i površina krila: 33,7 m2 [363 kvadratnih stopa]. Avion pokreću dva turbomlazna motora Sojuz/Tumanski R-195, potiska od 44,18 kN.

Sa jednim punjenjem goriva može da preleti razdaljinu od 1000 km, a maksimalna brzina koju letelica može da razvije tokom leta je 975 km/h. Njegova granica G sile je +6,5. Avion je naoružan jednim 30 mm automatskim topom Grjazev-Šipunov GŠ-30-2 sa 250 metaka, dva 23 mm Grjazev-Šipunov GŠ-23 sa 260 metaka, protivradarskom raketom, vazduh-zemlja raketama, vazduh-vazduh i bombama.

Ruski Konstruktorski biro Suhoj počeo je da radi na predlogu za modifikaciju Su-25 u jurišni avion Su-25SM 2001. godine. 2007. godine, ažurirani tip aviona je uveden u upotrebu VKS. Nadograđeni model aviona je opremljen radarom Fazotron Kopijo-25M, sistemom za upravljanje vatrom SUO-39, kompletom za protivmere Pastel i navigacionim računarom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave