NaslovnaNovostiVideo: Supersonični Su-34 oboren iznad Harkova

Video: Supersonični Su-34 oboren iznad Harkova

Borbeni avion iz inventara Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oboren je iznad Harkova u Ukrajini. Avion je dvomotorni lovac-bombarder Su-34 sa identifikacionim brojem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije 20.

Nema informacija kada je tačno oboren lovac bombarder. Snimak se danas deli po društvenim mrežama međutim detaljnom pretragom ustanovili smo da je isti video deljen i 11. septembra 2022. Borbeni avion se srušio u šumovitom području očigledno ne zimi. Nema podataka o pilotu, a postoje tri mogućnosti: preživeo je katapultiranje, bio je zarobljen ili je nastradao.

Na snimku se vidi velika šteta nakon raketnog udara i pada aviona na zemlju. Oba motora su potpuno uništena. Telo aviona je izgorelo, avionika je razbacana u sitnim delovima, a izgorela je i pilotska kabina.

Nema informacija o tome koji je sistem naoružanja korišćen za obaranje aviona. Postoji i nekoliko mogućnosti, protivvazdušni raketni sistem, mobilna protivvazdušna odbrana, a ako je Su-34 leteo nisko, moguće je da je pogođen prenosnim protivvazdušnim raketnim sistemom. Ukrajinske oružane snage imaju veliki izbor prenosnih protivvazdušnih raketnih sistema isporučenih od strane Zapada. Jedan od njih je američki FIM-92 Stinger.

Su-34

Suhoj Su-34 (Nato ime Fullback) razvijen je prvenstveno za udarnu/napadnu ulogu da zameni Su-24 Fencer. To je derivat Su-27 Flanker, koji se lako razlikuje po kokpitu gde se sedišta nalaze jedan pored drugog i nosu sličnom kao kod kljunara.

Su-34

Za udarne uloge akcenat je stavljen na oružje dugog dometa, kao što su rakete vazduh-zemlja Kh-55, Kh-59, Kh-59M, Kh-25, Kh-29, Kh-31, Kh-35, Kh-41 protivbrodske rakete Moskit i P-800 Oniks i antiradarske Kh-58.

Dizajn Su-34 zadržava osnovni izgled Su-27, konstrukciju okvira aviona, motore, veći deo njegove strukture krila, rep i značajan deo opreme. Avion ima potpuno novi nos i prednji trup sa kokpitom. Prednost kokpita gde se sedi jedan pored drugog je u tome što nisu potrebni dupli instrumenti. Takođe je udobnije na dužim misijama.

rusko vazduhoplovstvo narucilo jos 15 su 34m
Su-34m

Su-34 ima modernu staklenu kabinu, sa multifunkcionalnim displejima u boji. Nosni deo Fullback-a prihvata napredni multi-mod radar sa faznom rešetkom, sposoban za praćenje terena. Kokpit i neke druge ključne komponente i sistemi su oklopljeni.

Verzije

  • Su-34FN, kopneno-pomorski napadni i protivpodmornički avion velikog dometa;
  • Su-34MF, višenamenski lovac-bombarder.
  • Su-34M modernizovana verzija. Ovaj model je bio skrojen za izviđačke uloge i suzbijanje PVO.

Pratite nas na Google News-u!

6 KOMENTARA

  1. Napisali ste “šta je sa pilotom” s treba ” šta je sa pilotima” SU 34 je dvosed,osim ako nema i druga varijanta?

  2. А дрвеће зелено у јануару,да није упао у неки стакленик.

  3. Po čemu ste zaključili da je u pitanju Su34? Ne vidim dva motora, ne vidim dva bertikalna stabilizatora, ne vidim ni jedan deo po kome bi se moglo sa sigurnošću tvrditi da je Su34. Ne kažem ni da nije, samo pitam na osnovu čega je donet zaključak da je baš taj avion u pitanju?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave