NaslovnaAvijacijaRusko ratno vazduhoplovstvo naručilo još 15 Su-34M

Rusko ratno vazduhoplovstvo naručilo još 15 Su-34M

Ministarstvo odbrane Rusije potpisalo je novi ugovor sa Ujedinjenom avio-kompanijom (UAC), koja je deo državne kompanije Rostec, za isporuku dodatnih 15 aviona Su-34M. Prema javno dostupnim informacijama, ovo je tačan broj Su-34 koje je rusko vazduhoplovstvo izgubilo od početka rata. Naredba je doneta u avgustu, ali nije javno objavljena jer bi takve informacije potvrdile velike gubitke ruske avijacije u Ukrajini. Vest o novom poretku preneli su ruski Telegram kanali i blogovi o avijaciji.

Osim nove porudžbine za dodatnih 15 borbenih aviona Su-34M, ruski proizvođač aviona United Aircraft Corporation isporučio je u četvrtak novu seriju aviona Su-34 proizvedenih u Novosibirsku. U saopštenju kompanije navodi se da je avion prošao kompleks zemaljskih i letnih testova i preleteo do mesta službe.

rusko vazduhoplovstvo narucilo jos 15 su 34m
Jedan od Su-34M (Su-34NVO) prebačen je u sastav ruskog vazduhoplovstva. Novosibirsk, novembar 2022. Fotografija: United Aircraft Corporation

Jurij Sljusar, generalni direktor Ujedinjene avio korporacije, objasnio je: „Razumemo važnost našeg rada na obezbeđivanju ruskih oružanih snaga neophodnom avijacijskom opremom i nastavićemo da ispunjavamo sve naše obaveze. Do kraja ove godine Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobiće novu seriju aviona koji su trenutno u proizvodnji.

Očekuje se da će sledeća serija najverovatnije biti od četiri bombardera Su-34M (Su-34NVO). O letovima ovih novih aviona (bez repnih brojeva) pisali su lokalni blogeri u Novosibirsku u avgustu-oktobru 2022.

Prethodna isporuka (prva 2022. godine), pretpostavlja se, činila četiri aviona Su-34M (Su-34NVO) najavljena je u junu 2022. Tada su avioni prebačeni u 277. bombarderski avijacijski puk 303. mešovite avijacije na aerodromu Khurba. (blizu Komsomolska na Amuru). Od novembra 2022. ovaj puk aktivno učestvuje u operacijama u Ukrajini.

Dakle, sada isporučeni avioni su verovatno treća serija aviona Su-34M izgrađenih po trogodišnjem ugovoru koji su u junu 2020. potpisali Ministarstvo odbrane i UAC za isporuku 24 modernizovana bombardera Su-34M (Su-34NVO). Ako je sada isporučeno četiri aviona, onda je ukupan broj izgrađenih Su-34 dostigao 151 avion, uključujući sedam prototipova i predserijskih aviona.

Prva četiri aviona Su-34M po ovom ugovoru proizvedena su 2021. godine i prebačena u 277. bombarderski avijacijski puk u Khurbi u novembru 2021. godine.

Super branioc

Rusija ovaj borbeni avion naziva „super braniocom“. Moskva je 2020. godine objavila da će Su-34 dobiti modernu municiju, poboljšanu opremu za elektronsko ratovanje i jedinstvene izviđačke dodatke. Tada najavljena modernizacija obuhvatala je i novu avioniku za avion.

suhoi 34
SU-34

Takođe 2020. godine, dizajneri Su-34 su razvili tri dodatka sa različitim izviđačkim nosivostima. Varijanta UKR-RT je dizajnirana za elektronsko izviđanje, UKR-OE za optoelektronsko, a UKR-RL za radarsko skeniranje. Svi oni koriste jednu magistralu podataka za povezivanje sa avionom i stoga su lako zamenljivi.

Zanimljivo, tada je ova modernizacija sastavljena i projektovana na osnovu borbenih dejstava Su-34 u Siriji. Tamo, međutim, Rusija ne nailazi na otpor sirijskih opozicionih snaga vlade Bašara Asada. Tamo Rusija predvodi takozvani gerilski rat, gde su najnaprednije naoružanje opozicionih snaga ruski protivvazdušni prenosivi raketni sistemi tipa RPG.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave