NaslovnaNovostiPraktično ili ne? Raketni bacači iz oborenog Ka-52 na pikapu Micubishi L200...

Praktično ili ne? Raketni bacači iz oborenog Ka-52 na pikapu Micubishi L200 [Video]

Na socijalnim mrežama već duže vreme vrti snimak za koji ukrajinci tvrde da je upotreba raketnih bacača iz oborenog ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 instaliranog na civilnom pikapu Micubiši L200.

Na snimku se vidi kako se nekoliko projektila ispaljuje kroz raketne bacače. Ka-52 je jurišni helikopter prvenstveno u službi ruskih oružanih snaga. Prema podacima koje je na osnovu vizuelnih potvrda prikupio blog za praćenje gubitaka u sukobima Oryx, oštećeno i oborane je ukupno 30 helikoptera Ka-52 do sada u sukobu u Ukrajini.

U zavisnosti od verzije, Ka-52 može biti opremljen sa dva raketna bacača [po jedan na svakom krilu] koji ispaljuju rakete S-8 kalibra 80 mm. Rakete datiraju još iz sovjetskog doba, ali pre 3-4 godine Rusija je razvila svoju najnoviju verziju, S-8OFP Bronebojščik.

Inače ove rakete se ispaljuju iz raketnog bacača Ka-52 postavljenog na kapsulu B-8V20A na unutrašnjoj stanici. Ako snimak odgovara informacijama koje je dele ukrajinci, na Micubiši L200 su montirana ne jedan već dva raketna bacača – svaki sa šest raketnih cevi.

kamov ka 52 alligator
Kamov Ka-52 Alligator

U sukobima u Iraku i Afganistanu tokom XXI veka, taktiku ”borbenih pikapova” preuzele su ne samo najamničke firme poput DynCorp, Blackwater ili ruskog Vagnera, nego i regularne vojne i policijske snage. Pri tome, za njih je usvojen novi službeni naziv – ”Nestandardno taktičko vozilo” (non-standard tactical vehicle, NSTV)”.

Ostaje otvoreno pitanje da li će prerađena, naoružana vozila 4×4, nakon prispeća zapadne pomoći u vidu teške borbene tehnike, uošte doći do izaržaja na terenima kakvi su u Ukrajini.

Pratite nas na Google News-u!

IzvorTwitter

3 KOMENTARA

  1. Ovo smo radili u Republici Srpskoj Krajini ,od aviona,Galeba i Orlova i nije imalo efekta. Prosto nije bilo precizno 🙁

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave