NaslovnaNovostiF-15EX Eagle II oborio ključni rekord; Nadmašuje F-35 pete generacije u ceni...

F-15EX Eagle II oborio ključni rekord; Nadmašuje F-35 pete generacije u ceni i performansama

Najnovija i napredna iteracija F-15 Eagle, F-15EX, „oborio je novi rekord“ zahvaljujući najsavremenijim nadogradnjama aviona. F-15EX je preimenovan u Eagle II i očekuje se da će i u narednim decenijama činiti oslonac američkog vazduhoplovstva (USAF).

Foks njuz je izvestio da će nadogradnje aviona F-15E omogućiti ovom borbenom avionu da obavlja iste funkcije bombardera uz jednu trećinu operativnih troškova F-35.

Prema izveštaju, USAF je otkrio da je novi borbeni avion F-15EX nadmašio očekivanja u pogledu broja i težine municije nakon dve godine eksperimentalnog testiranja. Sada je utvrđeno da je F-15EX možda kompetentniji i jeftiniji za kupovinu i rad od F-35 za zadatke koji se ne oslanjaju u velikoj meri na prikrivenost.

EX nadogradnje aviona omogućavaju mu da radi 20.000 sati leta za 29.000 dolara po satu dok i dalje obavlja iste dužnosti bombardera kao F-15E sa dva sedišta. Poređenja radi ovo je trećina troškova za upravljanje F-35, koji se prodaje za otprilike 100 miliona dolara po komadu. F-15EX će navodno biti prvi avion u USAF-u koji će biti opremljen novom budućom hipersoničnom krstarećom raketom, ako i kada bude bila razvijena.

Izveštaj dolazi nekoliko dana nakon što je ovaj stari znalac USAF-a završio uspešan raketni test, koji je avion učinio da nosi više projektila vazduh-vazduh nego bilo koji drugi lovac u američkom inventaru – uključujući F-16 Fighting Falcon, F-35 i F-22 Raptor.

Pored toga, F-15EX može da nosi do 13,6 tona oružja, više od bilo kog drugog modela F-15. „Uspešni testovi su veliki korak u demonstriranju raketnog kapaciteta aviona Eagle II od 12 raketa vazduh-vazduh“, saopštili su iz USAF.

Vazduhoplovstvo je sredinom 2020. naručilo osam lovačkih bombardera F-15EX za 150 miliona dolara po jedinici, a isporučeni su početkom 2021. Ovaj ažurirani F-15EX će zameniti starije F-15E koji će uskoro u penziju, a inače ređe lete zbog velike eksploatacije u ratovima u Avganistanu i Iraku.

Usled kupovine više komada F-15EX, američka služba je zahtevala samo 33 F-35 za 2023., 15 manje nego u fiskalnoj 2022. Pentagon je tvrdio da je jeftiniji za kupovinu i održavanje od F-35A pete generacije.

Postojali su izveštaji objavljeni u medijima u nastojanju da opovrgnu tvrdnje da su operativni troškovi F-15EX bili niži od onih za F-35. Detaljna analiza Breaking Defense-a objašnjava ovo i zaključuje da su troškovi rada dva borbena aviona otprilike isti.

f 15ex 1
f-15ex

Međutim, treba napomenuti da je predviđeni radni vek svakog F-15EX biti 20.000 sati, u poređenju sa 8.000 sati kod F-35. To znači da bi Vazduhoplovstvo trebalo da kupi tri F-35A da bi nakupili isti broj sati kao jedan F-15EX.

Možda je vredno napomenuti da su F-15 tradicionalno ako ne najbolji u arsenalu USAF-a sigurno borbeno najotporniji borbeni avioni na svetu.

IzvorFOX

5 KOMENTARA

  1. П. С. (на претходну моју поруку)
    Евентуално би могао да му парира ф14…

  2. Још од када су настали, а на основу тога како су настали, ф-15 су најопаснији борбени авиони САД. Велике маневарске способности, велика носивост убојних средстава, радар великог домета (служио је и као мини авакс за навођење ф16), велика брзина, однос потисак-тежи а већи од 1 (чак и до 1.2 у неким случајевима, ако се не варам). А онда су направили ф22 (екстремно скуп) и ф35 промашај. На нашу жалост, враћа се у употребу…

  3. F35 je lovac bombarder koji je zamišljen kao bespilotna letilica koja nosi nuklearne bojeve glave. Kao takva je nezamenjljiva i nema joj ravne.

    • Још од када су настали, а на основу тога како су настали, ф-15 су најопаснији борбени авиони САД. Велике маневарске способности, велика носивост убојних средстава, радар великог домета (служио је и као мини авакс за навођење ф16), велика брзина, однос потисак-тежи а већи од 1 (чак и до 1.2 у неким случајевима, ако се не варам). А онда су направили ф22 (екстремно скуп) и ф35 промашај. На нашу жалост, враћа се у употребу…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave