NaslovnaNovostiRedak prizor: Lovci F-15 izazivaju Su-30 u Japanu

Redak prizor: Lovci F-15 izazivaju Su-30 u Japanu

U retkoj vojnoj saradnji, Indija i Japan bi trebalo da sprovedu svoju prvu bilateralnu obuku borbenih aviona u Japanu kasnije ovog meseca. Vežbe, koje će se održati u blizini Tokija, dovešće do nadmetanja između „nekada najboljih boraca na svetu“.

Prva indo-japanska borbena obuka pod nazivom „Veer Guardian 2023“ biće održana u vazduhoplovnoj bazi Hiakuri u prefekturi Ibaraki i vazdušnoj bazi Iruma u ​​prefekturi Saitama u Japanu.

Reč je o desetodnevnoj vazdušnoj vežbi koja će početi 16. januara.

Veer Guardian

Indijska borbena grupa je 10. januara sletela na aerodrom u japanskoj vazdušnoj bazi Hiakuri. Prvi put indijsku vazdušnu borbenu grupu predvodi žena pilot. Dva aviona C-17 Globemaster III indijskog vazduhoplovstva i jedan tanker IL-78 pratili su indijske lovce. Svo ljudstvo i oprema potrebna Indijancima tokom vežbe prevezeni su avionima C-17. Avio-cisterna Il-78 je obezbedila dopunu goriva za četiri Su-30MKI u vazduhu.

220. vazduhoplovna eskadrila Indijskog vazduhoplovstva obezbeđuje četiri lovca i osoblje. Eskadrila je bazirana u Halvari u severnoj državi Pendžab. Na putu za Japan, cela pratnja je sletela na Tajland i Filipine radi presjedanja.

Japan će u zajedničkoj vežbi učestvovati sa lovcima Micubiši F-2 iz 7. vazdušnog krila i teškim lovcima F-15J Eagle iz krila za razvoj vazdušne taktike. Odluka o održavanju zajedničke vežbe doneta je pre nekoliko meseci u zajedničkim razgovorima dva ministarstva odbrane.

F-15 Eagle ima prednost u odnosu na Su-30 u pogledu maksimalne brzine. Dok Su-30 MKI može da dostigne maksimalnu brzinu od 2 maha, F-15 ima maksimalnu brzinu nešto iznad 2,5 maha. F-15 Eagle ima maksimalni domet od 3.900 kilometara u odnosu na domet Su-30 od 3.000 kilometara. Oba aviona mogu da nose širok spektar naoružanja u 12 tačaka.

Eagle može da transportuje do osam Raytheon AMRAAM radarski vođenih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa, do četiri Raytheon AIM-7F/M radarsko vođene rakete Sparrow ili do četiri Lockheed Martin/Raytheon AIM-9LM IC navođene rakete Sidewinder.

Su-30 MKI, nasuprot američkom konkurentu, može da ispaljuje različite rakete, uključujući Kh-29L/T/TIe, Kh-31A/P, Kh-59M i Nirbhay.

Flota Su-30 IAF-a takođe je opremljena nadzvučnim krstarećim raketama BrahMos. Avion takođe može da nosi lasersko navođene bombe KAB-500 i KAB-1500 pored raketa vazduh-vazduh koje je razvio Vimpel, R-27R, R-73 i R-77. Štaviše, indijski avioni imaju naprednu izraelsku i francusku avioniku i sisteme elektronskog ratovanja, što ih razlikuje od standardnih Su-30.

Vežbe Indije i Japana retkost

Indija podržava ambicije Japana i japasko protivljenje “kineskom uticaju i pretnji miru” u regionu. Nju Delhi je čak podržao Tokio u kupovini protivbrodskih projektila kao deo bezbednosne i odbrambene saradnje između zemalja.

Indija i Japan su do sada učestvovali u pojedinim zajedničkim vežbama, ali uglavnom desantnim i morskim. Prošle godine su jedinice japanskih kopnenih snaga otputovale u Indiju kako bi učestvovali u obuci Dharma Guardian. Vežba JIMEX u Bengalskom zalivu je zajedničko raspoređivanje japanske i indijske mornarice. Održana je u septembru 2022.

Naoružavanje Japana

Posle završetka Drugog svetskog rata, Japan je kopletno razoružan i nije mu bilo dozvoljeno da obnavlja svoju odbranu. Međutim, godinama, SAD menja svoju politiku prema Tokiju. Politika SAD u kojoj je Kina neprijatelj broj jedan i teritorijalni sporovi između Japana i Kine pomogli su da se Japanu dozvole veliki odbrambeni planovi.

Tokijo trenutno ulaže u proširenje svojih odbrambenih sposobnosti. Japanski inženjeri i kompanije koje se bave oružjem bave se razvojem novih metoda kontranapada. Japan će za ove svrhe izdvojiti 320 milijardi dolara.

Japan i Kina su u teritorijalnom sporu oko nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru, kojima upravlja Japan. Ova ostrva su poznata kao ostrva Senkaku u Japanu i ostrva Diaoiu u Kini. Peking često šalje vojne avione ili brodove u blizini ovih ostrva, što je aktivnost koja zabrinjava Japan.

Tokio je takođe podržava Tajvan, što bi moglo da uvuče Japan u sukob, pa će Japan rasporediti jedinicu protivvazdušne odbrane sa raketama zemlja-vazduh na ostrvu Jonaguni, najzapadnijem ostrvu u blizini Tajvana.

Indija i Kina

Indija se, s druge strane, više od 30 meseci suočava sa tenzijama sa Kinom u istočnom Ladaku i nemirima duž linije pod kontrolom.

Početkom decembra došlo je do još jednog sukoba indijskih i kineskih vojnika u okrugu Tavang u indijskoj državi Arunačal Pradeš. Obe strane su prijavile nekoliko povređenih. Iz tog razloga Indija je organizovala vazdušne vojne vežbe 15. i 16. decembra u blizini granice sa Kinom.

IzvorORF

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave