NaslovnaNovostiSAD premešta F-16 Fighting Falcon iz Evrope u Japan usled tenzija sa...

SAD premešta F-16 Fighting Falcon iz Evrope u Japan usled tenzija sa Kinom

SAD su prošle godine saopštile da planiraju da zamene stare borbene avione F-15 u bazi vazduhoplovnih snaga Kadena u Japanu sposobnijim i modernijim ratnim avionima. Sada, SAD premeštaju svoje lovce iz Evrope u japansku vazdušnu bazu kako bi popunile deficit koji je ostao nakon povlačenja.

Pentagon je saopštio da privremeno premešta svoje avione F-16 Fighting Falcon iz Nemačke na Okinavu, u Japan, kako bi doveo naprednije avione u region.

Ovaj razvoj događaja dolazi kada se Kadena još uvek oprašta od F-15 C/D koji se povlače u fazama. Kada se vrate kući, ovi borci će biti penzionisani u Sjedinjenim Državama.

Odluka da se borbeni avioni uklone iz Evrope i pošalju u Japan je značajna jer dolazi dok traje sukob Rusije u Ukrajini, a članice NATO-a žele da obezbede evropski vazdušni prostor.

Vazduhoplovstvo je u saopštenju za štampu navelo: „Kada F-16 počnu sa operacijama, oni će integrisati svoje jedinstvene snage kako bi pomogli Timu Kadena da odvrati i, ako je potrebno, prevlada nad aktima agresije koji ugrožavaju mir i stabilnost u Indo-Pacifiku.”

Pre nego što je doneta odluka o izmeštanju F-16 iz Nemačke, SAD su poslale petu generaciju F-22 Raptors u novembru 2022.

Tenzije između Pekinga i Vašingtona su eskalirale otkako je predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan prošle godine u avgustu. Kina je izvela vežbe gađanja i simulirala invaziju na Tajvan dan nakon Pelosijeve sporne posete.

Američko vazduhoplovstvo i vazduhoplovna baza Kadena nisu precizirali koliko je F-16 poslato iz Spangdalema niti koliko dugo će tamo biti stacionirani. Pored Nemačke, USAF takođe bazira borbene avione u Italiji i Engleskoj u Evropi.

Fighting Falcons će podržavati operacije u vazduhoplovnoj bazi Kadena i regionu zapadnog Pacifika zajedno sa F-22.

Pentagon i Stejt department najavili su obnovljeno partnerstvo sa Japanom prošle nedelje tokom sastanka sa ministarstvima spoljnih poslova i odbrane dveju zemalja. Centralna tema o kojoj su razgovarali američki i japanski zvaničnici bila je njihova zajednička zabrinutost u vezi sa gomilanjem kineske vojske na Pacifiku.

Dalje, u decembru 2022. godine, Kineski lovac J-11 Mornarice Narodne oslobodilačke armije došao je na samo 3 metra od aviona RC-135 američkih vazduhoplovnih snaga iznad Južnog kineskog mora. Prema navodima USAF-a, kineska letelica se zamalo sudarila sa njihovim osmatračkim avionom.

Sjedinjene Države planiraju da reorganizuju svoje prisustvo na japanskim ostrvima Okinava, dok Tokio kreće u svoje najveće naoružavanje od Drugog svetskog rata.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave