NaslovnaNovostiRusija raspoređuje Su-25 u okviru nove strategije na Zapadnom frontu

Rusija raspoređuje Su-25 u okviru nove strategije na Zapadnom frontu

Rusija je pronašla način da ponovo upotrebi svog zastarelog podzvučnog jurišnika Su-25 Grač. Moskva stvara novu udarnu stratešku avijaciju u Zapadnom vojnom okrugu. Jurišnu vazdušnu flotu činiće Su-25 i biće zadužena za kopnenu podršku ruskih trupa u Ukrajini.

Odluku o povećanju borbene sposobnosti zapadnog strateškog pravca zvanično je objavilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije 13. januara. Glavni cilj Su-25 biće uništavanje neprijateljskih uporišta. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će Su-25 iz Zapadnog vojnog okruga biti ključni u podršci ruskim kopnenim misijama u Ukrajini.

Ruski probni pilot Igor Malikov prokomentarisao je ruskim medijima Izvestija da je odluka o razmeštanju Su-25 na zapadu odlična. Na ovaj način, primetio je, Moskva garantuje podršku kopnenih snaga u svim pravcima. “Avioni Su-25 bi trebalo da budu svuda. Veličanstveni avion. Nažalost, trenutno ne razvijamo nove jurišnike, ali Su-25 je uvek aktuelan. To je borbena letelica pešadijskog zaklona. Pojava jurišnika u pravcu zapada je prava odluka o aktuelnim dešavanjima. Ljudi na bojnom polju moraju biti pokriveni“, objasnio je Malikov.

Stvaranje strateške jurišne avijacije u Zapadnom vojnom okrugu Ruske Federacije je bitno za Moskvu. Do sada, Rusija nije imala izgrađenu stratešku jurišnu avijaciju u ovom okrugu. Moskva poslednjih meseci jača ovaj pravac avionima iz južnih i istočnih vojnih okruga.

su 25 sa oznakom z slece bez stajnog trapa
su-25 sa oznakom z slece bez stajnog trapa

Pre početka rata sa Ukrajinom, koji je počeo 24. februara 2022. godine, u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije bile su operativno spremne 192 jedinice Su-25. Rusija koristi tri modifikacije Su-25: osnovnu varijantu Su-25, dvosed Su-25UB i verziju Su-25BM.

Rusija bi takođe trebalo da ima pomorsku varijantu za poletanje sa nosača aviona – Su-25UTG. Sobzirom da Moskva trenutno ima samo nosač aviona Admiral Kuznjecov, a on je trenutno operativno nesposoban, Su-25UTG je odbačen kao deo strateške jurišne avijacije. Takođe nije poznato koliko jedinica Su-25UTG ima Rusija.

ukrajinski su 25 frogfoot oborila pvo dnr
Ukrajinski Su-25 frogfoot koje je oborila PVO DNR

Rusija je koristila Su-25 tokom neprijateljstava 2022. Ukrajina takođe koristi te avione.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave