NaslovnaNovostiRusija sprema ogromno pojačanje 2023: 4 podmornice, 12 ratnih brodova, hipersonične rakete...

Rusija sprema ogromno pojačanje 2023: 4 podmornice, 12 ratnih brodova, hipersonične rakete i nuklearne bombardere

Kako njeni saveznici na Zapadu obećavaju Ukrajini veću vojnu pomoć, vrh ruske vojske najavio je planove da značajno ojača svoju vojsku 2023. uvođenjem vrhunskog vojnog hardvera.

U trenutku kada se odvijaju intenzivne borbe na istoku Ukrajine, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obećao je 10. januara da će proširiti naoružanje zemlje i unaprediti tehnologiju avijacije a povećati proizvodnju dronova.

kindzal kh 47m2
kindzal kh-47m2

Ruska državna novinska agencija objavila je iscrpnu listu naprednih sistema naoružanja koji će biti uvedeni u vojsku 2023. godine na osnovu zvaničnih najava Ministarstva odbrane.

Na listi se nalazi oprema za sve tri vojne službe, kao i za ruske strateške snage sa nuklearnim oružjem.

U onome što bi se moglo pokazati kao hipersonična godina, rusko Ministarstvo odbrane obećalo je da će povećati zalihe visokopreciznih hipersoničnih raketnih sistema Kindžal i Cirkon kao i nastaviti rad na drugim „modelima koji obećavaju“.

Ovo teško da može biti iznenađujuće za Ukrajinu ili ruske protivnike na Zapadu, pošto je Rusija već koristila hipersoničnu raketu na bojnom polju prošle godine.

Osim toga, nekoliko borbenih aviona MiG-31K opremljenih hipersoničnom raketom primećeno je kako lete i izlaze iz Belorusije u prethodnih nekoliko meseci.

Što se hipersonične rakete Cirkon tiče, rusko Ministarstvo odbrane je nedavno integrisalo raketu na fregatu Admiral Gorškov i označilo brod za putovanje u Atlantski okean. Admiral Gorškov napustila luku 4. januara 2023

Ruska ratna mornarica će dobiti ogromno pojačanje jer će ove godine biti uvedene četiri podmornice i dvanaest brodova. Pored toga, Rusija bi postavila pet pešadijskih divizija u mornaričkim snagama obalske odbrane na osnovu postojećih brigada.

Cirkon
Cirkon

Krajem decembra, glavnokomandujući Ratne mornarice admiral Nikolaj Jevmenov izložio je planove i najavio: „U 2023. pred Mornaricu će se naći veliki i važni zadaci koji uključuju prioritetne ciljeve prihvatanja strateške podmornice Car Aleksandar III sa balističkim raketama, četiri podmornice i dvanaest površinskih brodova i pomoćnih brodova u mornaricu.”

Nuklearno sposobna podmornica Imperator Aleksandar III iz klase Borei-A je najznačajnija jer je namenjena da predstavlja okosnicu ruskih pomorskih strateških nuklearnih sposobnosti.

Njeno primarno naoružanje čini 16 interkontinentalnih balističkih raketa Bulava. Podmornice Borei-A imaju superiorne akustične sisteme prikrivenosti, manevrisanja, rada u dubokom moru i kontrole naoružanja.

Podmornica klase Borei

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će ruska vojska 2023. godine dobiti oko 22 lansera sa interkontinentalnim balističkim raketama „Jars“, „Avangard“ i „Sarmat“, tri strateška raketna nosača Tu-160 i nuklearnu podmornicu „Imperator Aleksandar III“ projekta „Borej-A“.

U novembru 2022. godine, interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat (ICBM) ušla je u serijsku proizvodnju nakon uspešnog testiranja. Planirano je da raketa RS-28 Sarmat poveća borbene sposobnosti ruske vojske u narednih 40 do 50 godina i postane primarno sredstvo nuklearnog odvraćanja.

Udeo napredne opreme koja je obezbeđena strateškim nuklearnim snagama dostigao 91,3%. Dolazak unapređenih nosača nuklearnih raketa Tu-160M dodatno će to pojačati. Prototip bombardera je nedavno završio svoj drugi probni let. Tu-160M je trenutno najveći vojni supersonični avion, a očekuje se da će program uvođenja bombardera trajati do 2027.

drugi ruski nuklearni bombarder tu 160m beli labud poleteo
drugi ruski nuklearni bombarder tu-160m beli labud

Ranije ovog meseca, predsednik Vladimir Putin naložio je Šojguu da sačini izveštaj o snabdevanju vojnih jedinica, uključujući detalje o naoružanju i opremi isporučenim vojsci i predloge za unapređenje operacija ministarstva odbrane. Naređenje je izdato nakon nekih značajnih gubitaka koje je ruska vojska pretrpela na bojnom polju.

Za Rusiju je postalo imperativ da pojača svoju vojnu spremnost kada zemlje NATO obećavaju Ukrajini sve ozbiljnije sisteme naoružanja. Vojna pomoć NATO-a uskoro će se izjednačiti sa budžetom za odbranu Rusije za 2022 godinu. U tom kontekstu, Putin je u svojoj poseti Tuli, centru za proizvodnju oružja, uputio podršku odbrambenoj industriji svoje zemlje.

PrekoTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave