NaslovnaNovostiNATO lovcima Rafal juri ruske avione; Tvrde da obavljaju 60 letova mesečno

NATO lovcima Rafal juri ruske avione; Tvrde da obavljaju 60 letova mesečno

Francuski Rafal kome je povereno čuvanje vazdušnog prostora Litvanije izveo je više od dvadesetak misija zaštite zemlje i šireg baltičkog regiona.

Samo u poslednjoj nedelji, Rafali raspoređeni iznad Litvanije izveli su 16 misija, uključujući jednu pravu policijsku uzbunu i misiju nadzora. Informaciju je na Tviteru objavilo Vojno-operativno krilo francuske vojske.

Mađarska je početkom decembra prenela bezbednost litvanskog vazdušnog prostora na poljske i francuske vazdušne snage u okviru NATO Baltičke vazdušne bezbednosti. Misija nastoji da zaštiti vazdušni prostor Letonije, Litvanije i Estonije od neprijateljskih vazdušnih transgresija u saradnji sa Savezničkom vazdušnom komandom NATO-a.

Odlazeću mađarsku flotu u kojoj su dominirali JAS-39 Gripeni zamenila su četiri francuska aviona Rafal i četiri poljska F-16 Fighting Falcon. Rafali su od tada izveli rekordnih 60 letova iz vazduha kako bi pomogli misiji zaštite vadušnog prostora, a ovo je možda prvi put da je avion raspoređen iznad Baltika.

Krajem decembra, prema zvaničnim izveštajima, avioni su susreli dva Su-27 i Il-20 i ispratili ih u blizini baltičkog vazdušnog prostora, a snimak je naknadno objavljen na Tviteru.

Dana 28. decembra, avioni NATO-a su se susreli sa dva lovca Su-30 koji prolaze kroz međunarodni vazdušni prostor od kopnene Rusije do Kalinjingrada. Osim lovaca Su-27, svi ruski avioni su bili u radio-vezi sa Regionalnim centrom za kontrolu saobraćaja, iako nisu koristili svoje transpondere niti su imali planove leta.

Dok rat u Ukrajini besni i odnosi Rusije sa Sjedinjenim Državama (SAD) i Evropom postaju sve lošiji, ruski borbeni avioni su više puta leteli iznad Baltičkog mora u poslednjih nekoliko meseci.

U oktobru su nemački Eurofighter Typhoon presreli i pratili špijunske avione ruskih vazduhoplovnih snaga Suhoj Su-30, Su-27, Su-24M, pa čak i Iljusin Il-20.

Kraljevsko vazduhoplovstvo Holandije se takođe sprema da rasporedi nekoliko svojih borbenih aviona F-35. U februaru i martu 2023., osam F-35 biće raspoređeno u Malborku, u Poljskoj, kako bi se pridružili misiji NATO-a za jačanje odbrambenog položaja duž istočnog krila.

Francuski Rafali

Rafal je dvomlazni borbeni avion koji može da izvrši sve misije borbene avijacije, uključujući protivvazdušnu odbranu, blisku vazdušnu podršku, dubinske udare, izviđanje, protivbrodske udare i nuklearno odvraćanje.

Borbena sposobnost aviona, demonstrirana u misijama EAP, takođe se može pripisati njegovim radarima i sistemu elektronskog ratovanja. Rafalov sistem elektronskog ratovanja je Spectra iz Thales-a, koji uključuje tehnologiju predajnika u čvrstom stanju, DAL prijemnik laserskog upozorenja, raketno upozorenje, sisteme za detekciju i ometače.

Najznačajnije je da je RBE2 razvijen od Thales-a pasivni elektronski skenirani radar na višenamenskom borbenom lovcu Rafal može da gleda dole i gađa mete. Radar omogućava identifikaciju pretnji i određivanje prioriteta dok prati do osam ciljeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave