NaslovnaNovostiPodmornica Belgorod testirala nuklearne dronove-torpeda "Posejdon"

Podmornica Belgorod testirala nuklearne dronove-torpeda “Posejdon”

Podmornica Belgorod klase Oskar II ruske mornarice sprovela je testiranje nuklearnog super torpednog lansirnog sistema Posejdon, objavila je ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na izvor iz Ministarstva odbrane.

Testovi su se sastojali od serije lansirnih testova nuklearnog super torpeda. Prema izvoru TASS-a, belgorodska posada testirala je lansirni sistem Posejdon na različitim dubinama. Kada i gde su testovi održani nije saopšteno. TASS naglašava da informaciju ipak nije zvanično saopštilo Odeljenje Ratne mornarice Rusije.

Podmornica Belgorod je u oktobru 2022. nestala je sa radara NATO-a. Tada je nekoliko medija u Evropi, među kojima i italijanska La Repubblica, sugerisalo da su Posejdonovi testovi mogući u oblasti Karskog mora.

Belgorod je nuklearna podmornica specijalne namene. Primarno naoružanje čine šest nuklearnih torpeda Posejdon. Belgorod je nosilac nuklearnog oružja.

Nuklearna podmornica Belgorod

Kako smo izvestili 8. jula 2022, ruska mornarica je nabavila najveću podmornicu izgrađenu u poslednjih 40 godina – Belgorod, Oskar II klase. Informaciju je potvrdilo najveće brodograditeljsko preduzeće u Rusiji – Sevmaš. Kompletan istorijat ruskih i sovjetskih nuklearnih podmornica možete videti ovde.

Belgorod nuklearna podmornica
Belgorod nuklearna podmornica

Izgradnja Belgorod nuklearne podmornice je počela 2019. Dužina podmornice je 184 m, a deplasman je 14.700/17.000 tona na površini i 24.000/30.000 tona pod vodom. Trenutno nema zvaničnih informacija o njenom dometu, ali prema nezvaničnim podacima, njena maksimalna brzina je 32 čvora.

Glavna namena Belgorod podmornice je da nosi šest nuklearnih autonomnih podvodnih torpeda Posejdon (NATO ime Kanyon). Tokom borbe, Belgorod može da integriše malu nuklearnu podmornicu dizajniranu za duboko morsko ronjenje ispod svoje kobilice. Belgorod takođe impresionira drugim ključnim prednostima – integracijom još jedne spasilačke podmornice na leđima Belgoroda, kao i sposobnošću da nosi veliki teret, uključujući nezavisnu nuklearnu elektranu.

Kada govorimo o naoružanju nuklearne podmornice Belgorod dominantno je prisustvo šest nuklearnih torpeda Posejdon (jačina udara jednog je preko 2 Megatona).

Nuklearni dron-torpedo Posejdon

Posejdon (kodno ime Status-6) je interkontinentalni autonomni torpedo na nuklearni pogon. Posejdon je trenutno najveći torpedo na svetu koje je ikada razvila neka zemlja. Dugačak je 24 metra i ima prečnik od 2 metra. Njegova brzina pod vodom je izuzetna – 70 čvorova (130 km/h). Torpedo putuje na dubini od 1 km. Pogon je nuklearni, a bojeva glava koju može da nosi je 2 megatona.

posejdon
posejdon

Nuklearna podmornica Belgorod postaje opasno rusko oružje upravo zbog prisustva njenih nuklearnih torpeda „Posejdon“. H. I. Saton piše na svom blogu hisutton.com da je Posejdon namenjen drugom udaru, kao deo nuklearnog odvraćanja Ruske Federacije, a njegove idealne mete su primorski gradovi kao na primer Njujork i Los Anđeles.

Nuklearni torpedo Posejdon

„U ovom scenariju, nedostatak zavisnosti od satelita i činjenica da Posejdon bukvalno prolazi ispod protivraketne odbrane čine udar relativno sporom, ali neizbežnom smrću. Najvažnije, ovo je diversifikacija ruskog nuklearnog odvraćanja, a ne zamena za rakete koje se lansiraju sa podmornica“, napisao je Saton.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave