NaslovnaNovostiVideo: Snajper ne prašta telefonske razgovore

Video: Snajper ne prašta telefonske razgovore

Nije jasno kada i gde je snimak snimljen, ali pokazuje važnost koncentracije i discipline tokom vojnih operacija.

Vojnik ustaje iza rova i započinje telefonski razgovor. Sledi trenutak treperenja kamere koja snima. Nekoliko sekundi kasnije, dimni trag ispaljenog metka može se videti u drvetu iza vojnika. Vojnik je pao i više nije izlazio iza rova. Video je objavio telegram kanal VSY200.

Tekst ispod snimka tvrdi da je na telefonu ukrajinski vojnik. Na snimku se tvrdi da je metak pogodio vojnika.

Morate biti fokusirani

Video je indikativan koliko grešaka vojnici prave tokom rata. Ovo je zaključak koji je normalan u ovom slučaju, jer je bez ljudske greške skoro nemoguća pobeda u ratu od strane bilo koje od dve zaraćene strane. Korišćenje telefona je nanelo štete i Ukrajini i Rusijo, od početka sukoba. Takvi nepromišljeni postupci i nemar proizvode značajan rizik na savremenom bojnom polju, daleko većih od ovog konkretnog primera.

Čukavin SVČ kao moguća snajperska puška

Video nema zvuk. U komentaru ispod njega se takođe ne pominje marka snajperske puške. Može se samo pretpostaviti.

Već smo pisali da je Rusija krajem prošle godine najavila da će testirati snajpersku pušku Čukavin SVČ u Ukrajini. Ovu snajpersku pušku proizvodi koncern Kalašnjikov, koji je i najavio da puška ide u Ukrajinu na testiranje od strane ruskog SPETSNAZ-a. Puške su testirane patronom kalibra 7,62x54mm, ruski standard. Čukavin SVČ se može prilagoditi NATO standardu – 7,62x51mm.

Specnaz testirao snajper Čukavin SVČ u Ukrajini
Putin pica iz Čukavin SVČ

Kalašnjikov svoju pušku opisuje kao „novu generaciju dalekometnih pušaka“. Prema zahtevima, Chukavin SVČ treba da ispali prvi krug, pogodivši metu na udaljenosti od 1 km. Snajperska puška teži do 4,5 kg sa kapacitetom magacina od ukupno 10 metaka. Čukavin SVČ je dugačak 1,15 metara.

Kalašnjikov tvrdi da je trzaj nove puške znatno smanjen. Ovo se postiže sa „single plane“ dizajnom, tj. sanduk sa prijemnikom i cev su u jednoj liniji. Kalašnjikov je razvio pušku na osnovu zahteva vojske, FSB-a i policije u Rusiji. Detaljan opis i istorijat ove snajperske puške možete pročitati ovde.

SVLK-14C Sumrak verovatnija opcija

Međutim, sasvim je moguće da je snajperska puška bila SVLK-14C Sumrak. Kao potvrda ove izjave, iz ruskih izvora su informacije da upravo ruske trupe u regionu Donbasa masovno koriste ovu snajpersku pušku. Prema britanskoj publikaciji Dejli mejl, to je snajperska puška sa „najvećim dometom pa i najsmrtonosnija“ na svetu. Svetski rekord u velikom dometu postavljen je upravo sa SVLK-14C Twilight – 4.210 metara, još 2017 godine.

Maksimalna efektivna daljina je veća od 2,5 km. Početna brzina zrna je veća od 900 m/s [skoro tri puta brže od brzine zvuka]. Težina snajperske puške je 9,7 kg. Može se koristiti u temperaturnom opsegu od – 35 do + 55 stepeni Celzijusa. Nema okvira i puni se ručno. Sanduk je napravljen od aluminijuma najviše klase sa umetkom od visokolegiranog nerđajućeg čelika, dok je kundak od kevlara iz više slojeva.

Lobaev Arms

Treća i najmanje verovatna opcija je Lobaev Arms 308 win. Snajperske puške koje je razvio Lobaev Arms već uveliko koriste ruski snajperisti raspoređeni u Ukrajini. Primera radi, aktivno se koriste snajperske puške DXL-5 Havoc (Devastator), NATO kalibra 12,7×99 mm, međutim proizvodiće se nove serije pušaka za vojsku ruskog standarda 12,7×108 mm. Testovi u borbenim uslovima se takođe odvijaju na taktičkoj snajperskoj pušci Lobaev TSVL-8 M1 Staljingrad.

1 KOMENTAR

  1. Pa zar čovek može tako sa glavom da se igra?Ko da je pred bika izašao sa crvenom krpom.
    Čuvaj se i Bog će da te čuva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave