NaslovnaOružjeNovo OružjeRuski specnaz testirao snajper Čukavin SVČ u Ukrajini

Ruski specnaz testirao snajper Čukavin SVČ u Ukrajini

Najnovija snajperska puška Čukavin SVČ koju je razvio koncern Kalašnjikov testira se u Ukrajini. Ovo je ruskim medijima RIA Novosti izjavio izvor vojno-industrijskog kompleksa. Prema izvoru, serija [neimenovana količina] snajperske puške Čukavin isporučena je ruskim specijalnim snagama koje deluju u Ukrajini – Spetsnaz.

Ovo je prva potvrđena upotreba ove snajperske puške na frontu. Prve kritike su pozitivne, rekao je izvor za RIA Novosti. Puške su testirane municijom kalibra 7,62x54mm, ruski standard. Čukavin SVČ se može prilagoditi i za upotrebu NATO standarda – 7,62x51mm.

SVČ
SVČ

Kalašnjikov koncern svoju pušku opisuje kao „novu generaciju dalekometnih pušaka“. Prema zahtevima, Čukavin SVČ pogađa metu na udaljenosti od 1 km. Snajperska puška teži do 4,5 kg sa kapacitetom od ukupno 10 metaka. Čukavin SVČ je dugačak 1,15 metara.

Pre skoro šest godina, Kalašnjikov je dizajnirao snajpersku pušku SVK-2016. Upravo ovaj dizajn čini osnovu Ćukavina SVČ. Ruska vojska i specijalne snage ruske vojske idalje koriste i snajpersku pušku SVD T-5000. U narednim godinama, prema planovima ruskog Ministarstva odbrane, Čukavin SVČ bi trebalo da zameni zastarele ruske snajperske puške.

SVK odnosno SVČ - izled desne strane
SVK odnosno SVČ – izled desne strane

Kalašnjikov tvrdi da je trzaj nove puške znatno smanjen. Ovo se postiže sa „single plane“ dizajnom, tj. sanduk sa prijemnikom i cev su u jednoj liniji. Kalašnjikov je razvio pušku na osnovu zahteva vojske, FSB-a i policije u Rusiji. Detaljan opis i istorijat ove snajperske puške možete pročitati ovde.

Za razliku od Čukavin SVČ, SVLK-14C Sumrak se već uveliko koristi u Ukrajini

RIA Novosti tvrde da je pre skoro mesec dana ruska vojska upotrebila snajpersku pušku SVLK-14C Sumrak (Twilight) u regionu Donbasa. Prema britanskoj publikaciji Dejli mejl, to je snajperska puška sa „najvećim dometom pa i najsmrtonosnija“ na svetu. Svetski rekord u velikom dometu postavljen je upravo sa SVLK-14C Twilight – 4.210 metara, još 2017 godine.

SVLK-14C Twilight

Maksimalna efektivna daljina je veća od 2,5 km. Početna brzina zrna je veća od 900 m/s [skoro tri puta brže od brzine zvuka]. Težina snajperske puške je 9,7 kg. Može se koristiti u temperaturnom opsegu od – 35 do + 55 stepeni Celzijusa. Nema okvira i puni se ručno. Sanduk je napravljen od aluminijuma najviše klase sa umetkom od visokolegiranog nerđajućeg čelika, dok je kundak od kevlara iz više slojeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave