NaslovnaNovostiZahvaljujući TikToku, Ukrajina uspeva da precizno locira ruske trupe

Zahvaljujući TikToku, Ukrajina uspeva da precizno locira ruske trupe

Ukrajinske snage su precizno gađale ruske trupe, praveći haos u njihovim komandnim i kontrolnim centrima tokom rata koji je u toku.

Međutim, čini se da je neodobrena upotreba telefona od strane ruskih vojnika podstakla ukrajinske snage da izvrše razorne raketne napade na mesta gde su bili stacionirani.

Čak i tokom početnih faza invazije, neki ruski vojnici koji su napredovali prema Kijevu telefonirali su i postavljali video-snimke na društvenu mrežu TikTok, otkrivajući ukrajinskim snagama svoje tačne lokacije.

Početkom 2022. objavljeno je da vojni stručnjaci koriste TikTok za praćenje ruskih tenkova i drugog teškog oklopa.

Skoro godinu dana kasnije, uprkos zabrani korišćenja ličnih mobilnih telefona, rusko osoblje ih i dalje koristi u ratnoj zoni da kontaktira svoje porodice. Time dovede u opasnost sebe i saborce od ukrajinskih bombardovanja.

Komandant vojne obaveštajne službe zadužen za Ukrajinu je takođe potvrdio da su raketni udari ukrajinskih snaga na neprijateljske položaje iskoristili signale mobilnih telefona kako bi povećali štetu.

Ruska vojska je priznala problem i okrivila ga za ogromne gubitke tokom novogodišnjeg udara koji je rezultirao smrću desetina ruskih vojnika, kao jedan od najvećih ruskih gubitaka od početka invazije.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je sada evidentno da je vodeći uzrok onoga što se dogodilo bila široka upotreba ličnih mobilnih telefona. U saopštenju se navodi da su podaci mobilnog telefona omogućili Ukrajini da precizira koordinate vojnog osoblja kako bi pokrenula raketni napad.

tiktok
tiktok

Semjon Pegov, koji bloguje pod pseudonimom WarGonzo (nedavno i odlikovan Ordenom za hrabrost) kritikovao je izjavu Ministarstva odbrane. S druge strane, ukrajinska vojska je ismevala izjavu ruskog ministarstva odbrane, dok su brojni zapadni mediji iskoristili neslogu unutar Rusije za brojne članke poput ovih koje citiramo tokom teksta.

Imajući to u vidu, incident je izazvao retko priznanje velikog broja poginulih. Ukrajinska vojska je naravno dala još dramatičnije procene, navodeći da je poginulo do 400 ruskih vojnika. Ovaj napad predstavlja jedan od najkrvavijih događaja u ratu za ruske snage.

Obe strane koriste signale mobilnog telefona za ciljanje neprijateljskih pozicija

Korišćenje ličnih telefona je uznemiravalo i Ukrajinu i Rusiju, posebno sada Rusiju, tokom celog trajanja sukoba. Takvi nepromišljeni postupci i nemar proizvode značajan rizik na savremenom bojnom polju.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da još od 2014. godine, LNR I DNR borci koje podržava Rusija koriste mobilne podatke za gađanje ukrajinskih vojnika.

Čak i ako neki ruski i ukrajinski vojnici striktno sprovode uputstva da drže mobilne telefone podalje od pozicija na frontu, objave na društvenim mrežama sa bojnog polja ukazuju na to da vojnici obe strane često koriste mobilne telefone.

Pre invazije, ruski vojnici raspoređeni u Belorusiji dobili su instrukcije da daju svoje telefone. U presretnutim pozivima se može čuti kako ruski vojnici navode da su im komandanti zaplenili telefone u februaru.

123877905 gettyimages 1239198837
123877905 gettyimages 1239198837

S druge strane, vojnici su često nalazili načine da zaobiđu pravila. Prema istrazi evidencije poziva, čak su i otete telefone od Ukrajinaca, koristili da se jave kući.

Sadašnji i bivši američki vojni zvaničnici veruju da su neki ruski generali govorili koristeći nešifrovane telefone i radije na početku sukoba. To je ako ne omogućilo, makar olakšalo ukrajincima da pronađu i eliminišu najmanje jednog ruskog generala i njegov štab putem presretnutog poziva.

Analitičari su primetili da su ruski generali modifikovali svoje strategije kao odgovor na takve napade i da se čini da sada viši lideri koriste bezbedniju komunikaciju od redovnih vojnika.

PrekoCNN

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave