NaslovnaNovostiUkrajinac promašio zicer: Prenosni PVO sistem protiv drona samoubice

Ukrajinac promašio zicer: Prenosni PVO sistem protiv drona samoubice [Video]

Društvene mreže su bile preplavljene sa dva video snimka istog incidenta iz različitih uglova. Prvi video prikazuje dug put drona, za koji se veruje da je Geran-2, kako se oštro spušta i projektil ispaljen sa krova zgrade direktno prema njemu.

Projektil, međutim, prolazi pored njega, a dron eksplodira u podnožju ciljane zgrade, malo dalje od one iz koje je projektil ispaljen. Ogromna eksplozija hvata prvih nekoliko spratova.

Španske novine El Pais prilažu drugi snimak incidenta, snimajući gađanje prenosnim protivvazdušnim sistemom izbliza. Međutim, dron se ovde ne vidi sve do velike eksplozije na zgradi. Kontekst snimka i oblik zgrada koji se vidi na prvom snimku potvrđuje da se radi o istom incidentu.

Geran-2 je bespilotna letelica niske uočljivosti koja ne ostavlja radarski ili toplotni trag.

Shahed-136/Geran-2 čak nema ni elektro-optički sistem za praćenje kao na primer turski Bayraktar ​​TB-2, koji je u velikom broju oborila Rusija. Dronove je takođe relativno lako oboriti jer ne mogu da izvlače oštre manevre poput borbenih aviona ili da nose težu opremu za ometanje.

Iranske bespilotne letelice su veoma glasne, sa svojim jeftinim motorima ali efikasne pogotovo koršćene u rojevima. Ipak, veliki broj Shahed-136/Geran-2 je oboren. Ne bi bilo pametno otpisivati ni dron ni prenosni protivvazdušni odbrambeni sistem kratkog dometa.

ukrajinci sa tri razlicita prenosna pvo sistema
Ukrajinci sa tri razlicita prenosna protivvazdušna odbrambena sistem kratkog dometa. Sa leva na desno: Javelin, Strela, Piorun

Obeležavanje mete iz prenosnih protivvazdušnih odbrambenih sistema poput ovog se postiže pre lansiranja za pasivne senzore. Nakon uključivanja projektila i pritiska na pola okidača, operater čuje signal za obeležavanje. Zatim ga pritisne do kraja da bi lansirao projektil. Lansiranje pre zaključavanja moglo bi dovesti do toga da projektil promaši cilj.

Operater je, dakle, verovatno ispalio projektil u opštu liniju mete. MANPAD-ovi nemaju mogućnost ‘obeležavanja mete nakon lansiranja’, koja je prisutna u većim vazduh-vazduh i zemlja-vazduh sistemima.

DRON SHAHED-136

Bespilotna letelica Shahed-136 pripada kategoriji vazdušnog oružja poznatog i kao “lutajuća municija”, koja se takođe naziva ” dron kamikaza” ili “samoubilačka” bespilotna letelica. Ovi dronovi imaju sposobnost da “sačekaju” u blizini ciljanog područja dok ne dobiju instrukcije da napadnu, a zatim lete u metu, detonirajući eksplozivno opterećenje pri udaru.

Šahed-136 sa svojih 200 kg, i rasponom krila od 2,5 m, proizvodi državna kompanija Iran Aircraft Manufacturing Company, a koristi se od 2021. godine. Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svojim izveštajima tvrdi da ovi dronovi imaju domet od 2.500 km.

003 hesa shahed 136
HESA Shahed-136

Drugi veb-sajt opisuje dron kao „konceptualni hibrid između bespilotne letelice i krstareće rakete“, pri čemu naglašavaju da je Shahed-136 „cenjen zbog vatrene moći koju njihova flota može da primeni sa velikom preciznošću, a i pri niskom trošku proizvodnje“.

IzvorYoutube

2 KOMENTARA

  1. Greška.
    Geran 2 Ruska verzija usavršenija verzija Šahed 136 Iranskog drona koja ima kameru u nosu i video link za praćenje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave