NaslovnaNovostiIran se razmeće snagom svojih bespilotnih letelica u novom videu simulacije napada...

Iran se razmeće snagom svojih bespilotnih letelica u novom videu simulacije napada na Izraelce

U okviru svojih vojnih vežbi velikog obima „Zolfagar-1401“, iranska vojska je sa desantnog broda klase Hengam IRIS Lavan lansirala dronove samoubice. Dronovi su pogodili simuliranu pomorsku bazu koju nije identifikovala iranska vojska. Snimak vežbe koji se pojavio na društvenim mrežama preplavio je internet.

Dron korišćen u vežbi izgledao je kao Ababil-2. Klasa dronova Ababil može se lansirati pomoću sistema za lansiranje raketa, što omogućava lansiranje sa brodske palube. Ovaj sistem se sastoji od detonatora, kolica, raketa i mehanizma za pričvršćivanje u tri tačke. Prenosiv je i jednostavan za sklapanje i uklanjanje.

Nakon što je snimak simuliranog napada objavljen, izraelski mediji su objavili da je napad usmeren na izraelsku mornaričku bazu.

Pozivajući se na neimenovane analitičare obaveštajnih službi otvorenih izvora, izveštaj Tajmsa Izraela navodi da je lažna baza napravljena sa sličnim arhitektonskim rasporedom kao i mornarička baza Eilat u istoimenom gradu na obali Crvenog mora. Prema izveštaju, lažna verzija korvete 6 klase izraelske mornarice Sa’ar takođe je bila prisutna pored stimulisane mete.

Intrigantno jer je izraelska mornarica ranije ove godine uspešno testirala brodsku verziju svog naprednog sistema protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“.

Iran i Izrael su poslednjih godina optuživani kako učestvuju u pomorskom „ratu u senci“, prema posmatračima, u kojem su objekti suprotstavljenih zemalja “napadani” u nizu vojnih vežbi organizovanih u vodama Persijskog i Omanskog zaliva.

Podsetimo, Izrael je zajedno sa Sjedinjenim državama takođe održao vojnu vežbu gde su simulirali napade na Iranska nuklearna postrojenja.

Izraelski F-15 i američki B-1B Lancer patroliraju nad Tel Avivom, 30. oktobar 2021. (Vazduhoplovstvo SAD-a/Stariji avijatičar Jerreht Harris)

U svakom slučaju, iranska sposobnost da brzo lansira roj ovih kamikaza bespilotnih letelica sa palube broda mogla bi predstavljati značajan rizik za njihove protivnike u bliskoistočnom regionu, uključujući Izrael ali i vojne objekte SAD.

Iako su sve okolne zemlje do zuba naoružane savremenim sistemima protivvazdušne odbrane koji bi mogli da obaraju bespilotne letelice, razlika u troškovima bi se pokazala kao presudna, kao što vidimo u ratu u Ukrajini. Jeftine iranske dronove kamikaze, Shahed-136 koje šalje Rusija, obara ukrajinska vojska koristeći preskupe rakete zemlja-vazduh iz Zapadnih PVO sistema.

ababil 2 dron iran
ababil-2 dron

Kao deo vojnih vežbi, tri iranske razvijene borbene bespilotne letelice – Arash, Bavar i Ababil – su korišćene za gađanje lažnih ciljeva duž obale. Pored toga, korišćene su i osmatračke i borbene bespilotne letelice, kao što je Mohajer-6 za snimanje maketa ratnih zona, prikupljanje informacija i slanje topografskih podataka u zajednički kontrolni komandni centar.

U julu ove godine iranski mediji objavili su fotografije i video zapise lansiranja različitih tipova bespilotnih letelica sa desantnog broda klase Hengam Lavan (514), broda za podršku Delvar (471) i podmornice klase Kilo poznate kao Tarik.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave