NaslovnaNovostiSAD i Izrael simuliraju udare na iranska nuklearna postrojenja

SAD i Izrael simuliraju udare na iranska nuklearna postrojenja

Izraelsko vazduhoplovstvo ove nedelje će održati jednu od svojih najvećih vežbi u poslednjih nekoliko godina, dok američko vazduhoplovstvo simulira ofanzivne napade na iranska nuklearna postrojenja.

Trodnevne vežbe održaće se od utorka do četvrtka iznad Mediterana i Izraela, izvestio je Jerusalem Post. Izraelski i američki piloti će obavljati letove velikog dometa poput onih koje bi morali da obave da bi stigli do Irana.

izraelski f 15 i americki b 1b lancer patroliraju nad tel avivom 30. oktobar 2021. vazduhoplovstvo sad astariji avijaticar jerreht harris
Izraelski F-15 i američki B-1B Lancer patroliraju nad Tel Avivom, 30. oktobar 2021. (Vazduhoplovstvo SAD-a/Stariji avijatičar Jerreht Harris)

Vašington i Tel Aviv potpisali su sporazum prema kojem su SAD odgovorne da pomognu Izraelu u odbrani od raketa u vreme rata. Zajednička vežba je druga u periodu od pet meseci usred rastućih tenzija između Teherana i Tel Aviva.

Obe zemlje su jedna drugoj pretile visokim oficirima navodeći da su njihove vojske sposobne da udare drugu. Islamska Republika je nedavno objavila da je razvila hipersoničnu raketu koja može da stigne do Tel Aviva za 4 minuta.

Izrael pak optužuje Iran za razvoj nuklearnog oružja i naoružavanje Hezbolaha u Libanu. Prema Jerusalem Postu, Iran poseduje preko 1.000 balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa, a Hezbolah je navodno postavio ogroman arsenal od oko 50.000 projektila na severnoj granici Izraela.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave