NaslovnaNovostiKina prikazala radar SLC-18 koji može da otkrije špijunske satelite

Kina prikazala radar SLC-18 koji može da otkrije špijunske satelite

Kina je stavila na tržište svoj najnoviji radar SLC-18 sposoban da detektuje i prati špijunske satelite. Džinovski radar za praćenje svemira prvi put je prikazan krajem prošle godine u Kini.

Sun Lei, menadžer projekta u 14. institutu China Electronics Technology Group Corp, koji je razvio radar, rekao je da špijunske satelite u niskoj orbiti karakterišu snažne izviđačke sposobnosti, niska mogućnost otkrivanja i orbitalna manevarska sposobnost. Konkretne informacije o ovim satelitima potrebne su vojsci da planira izbegavanje, kamuflažu, ometanje ili druge protivmere“, rekao je on.

leo satelitska tehnologija
leo satelitska tehnologija

Sun Lei je za kineski Global Times rekao da kako bi izbegla satelite drugih zemalja, vojska mora pažljivo da manevriše kada pomera osetljivu opremu ili se razmešta na zemlji ali i da preduzme kontramere za ometanje satelitskih signala. Zato je informacija kada je satelit u tranzitu od suštinskog značaja.

Proizvođači SLC-18 tvrde da njihov radar može da predvidi letove špijunskih satelita, ostavljajući dovoljno vremena za donošenje odluka i protivmere. Pokretni radar može da skenira široko polje prostora, a može da radi u svim vremenskim uslovima i okruženjima.

Radar je u potpunosti napravljen u Kini, od proizvodnje čipova do proizvodnje. Takođe koristi modularni dizajn kako bi po potrebi proširio svoje mogućnosti. Ovo sugeriše da je razvoj radara u Kini napredovao na novi nivo.

Razvoj i komercijalna priroda ovakvog uređaja je značajna. Mogla bi promeniti tradicionalnu praksu zemalja u razvoju koje kupuju satelitske podatke iz razvijenih zemalja jer nemaju neophodne resurse i platforme zasnovane na svemiru. Sa druge strane, kupljeni podaci mogu biti nedostupni usled promene političkog kursa prodavca, namerno kompromitovani ali i veoma skupi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave