NaslovnaNovostiRuski helikopter Ka-52 poslat Amerikancima na proučavanje

Ruski helikopter Ka-52 poslat Amerikancima na proučavanje

Od početka rata u Ukrajini, 24. februara, izvesno rusko oružje završilo je u rukama SAD. Neke od njih proučavali su zapadni vojni stručnjaci mnogo pre ovog sukoba. Oružje sovjetskog dizajna je oduvek bilo predmet intriga i interesovanja Zapada.

Međutim, postoje novi dizajni nastali poslednjih 20-30 godina kojima SAD i njihovi partneri nisu imali pristup ili im je bilo teško da se dokopaju. Istočna Ukrajina trenutno nije samo bojno polje već i istraživačka laboratorija. Zahvaljujući ukrajinskim oružanim snagama, Vašington se „dočepao“ novog ruskog oružja koje im je od interesa za proučavanje. Su-35 je navodno dospeo na ovu listu, kao i tenk T-90M Proriv.

KA 52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES
KA 52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES

Naivno je misliti da će u takvoj situaciji zaraćene strane propustiti priliku da prouče neprijatelja. Rusija je, na primer, već objavila da istražuje raketu koju je lansirao sistem HIMARS, a koja nije eksplodirala. Isto radi i sa protivoklopnim raketnim sistemom Javelin.

Sa druge strane, zarobljeno oružje ukrajinskih oružanih snaga je zapravo zarobljeno oružje sa zapada. Vojni stručnjaci iz američke vojske najverovatnije će dobiti pristup jednom od najboljih helikoptera današnjice Ka-52 Aligator.

Helikopter Ka-52 sa repnim brojem 18 je navodno u rukama ukrajinske vojske. Po Zapadnim izvorima Rusija je izgubila 25 jurišnih helikoptera Ka-52 od februara do sada. Video koji kruži društvenim mrežama pokazuje da najmanje jedan od tih 25 helikoptera nije uništen, već zarobljen.

Nema informacija kada je snimak snimljen. Ne zna se ni gde je završio. Od početka rata vidimo da je Ukrajina, uz stranu pomoć, popravljala zarobljeno rusko oružje i koristi ga protiv ruskih oružanih snaga, tako da i to može biti opcija.

Prema spekulacijama, uglavnom na društvenim mrežama, koje naravno nisu mogle biti potvrđene, posada helikoptera Ka-52 sa repnim brojem 18 napustila je helikopter na aerodromu Gostomel. Ovo je aerodrom koji su u prvim mesecima Rusi koristili za napad na položaje u blizini Kijeva. Rusi su se u tom periodu povukli sa aerodroma, a ukrajinci povratili kontrolu nad aerodromom i tako dobili ruski helikopter.

Ka-52 je svakako interesantan Sjedinjenim Državama

Neki zapadni vojni analitičari tvrde da je helikopter više kontramera protiv oklopnih kopnenih brigada nego čistokrvni jurišni helikopter. Ka-52 može da se nosi sa tenkovima, oklopnim transporterima i drugim vrstama oklopnih vozila. Ka-52 je sposoban da ispaljuje protivtenkovske vođene rakete kratkog dometa.

Ka-52 je značajno unapređena verzija sovjetskog helikoptera Ka-50 Black Shark. Ušao u službu ruske vojske pre skoro 11 godina. Helikopter može da leti na visini od 18.000 stopa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave