NaslovnaNovostiAustraliji B-21 bombarderi potrebniji protiv Kine od F-35

Australiji B-21 bombarderi potrebniji protiv Kine od F-35

Jedan B-21 košta kao šest F-35A

Australijski odbrambeni analitičari pozivaju svoju vladu da kupi napredne stelt bombardere B-21 od SAD kako bi stekla sposobnost za dalekosežne udare na Kinu.

Markus Helijer i Endrju Nikols, stručnjaci za troškove i sposobnosti u odbrambenim nabavkama, napisali su preko Australijskog instituta za stratešku politiku (ASPI), glavnog australijskog istraživačkog centra, da zemlja mora da ispita bombarder B-21 kao opciju za dalekosežne napade.

B-21 Raider je teški strateški stelt bombarder dizajniran da nosi i nuklearno i konvencionalno oružje. Predstavljen je 3. decembra u Palmdejlu u Kaliforniji, nakon što je bio u razvoju sedam godina.

Domet i nosivost aviona ostaju nepoznati, ali stručnjaci sugerišu da stelt bombarder može da putuje i do 9.600 kilometara i nosi nosivost oružja od 10 tona.

Stelt bombarder košta skoro 700 miliona dolara po avionu, prema izveštaju ASPI koji su citirali Helijer i Nikols, a koji ispituje različite opcije koje bi mogle povećati udarnu moć Australijskih odbrambenih snaga (ADF) do 2032-33.

B-21 Raider
B-21 Raider

„Kao izuzetno prikriveni bombarder koji može da isporuči velike količine ubojnih sredstava širom našeg bliskog regiona, B-21 je zlatni standard u sposobnosti za napad. Potencijalno bi mogao biti isporučen do 2032-33, ali ima veliku cenu“, napisali su Helijer i Nikols.

Prema dvojici analitičara odbrane, ukupni troškovi nabavke za eskadrilu od 12 aviona su 25–28 milijardi dolara. Međutim, napisali su da „nekoliko faktora potencijalno nadoknađuje taj trošak“.

Dva stručnjaka sugerišu da australijska vlada mora odmeriti ogromnu cenu aviona sa prednostima koje bi mogla da pruži.

Kao što smo ranije izvestili, australijski stelt borbeni avioni pete generacije F-35 su više puta bili pod skenerom zbog svojih previsokih cena i nedostataka u njihovim sposobnostima relevantnim za bezbednosne potrebe Australije.

B-2 Spirit i B-21 Raider Foto: AFM/Bennie Davis III/USAF

Prema nedavnom izveštaju ASPI, koji su citirali Helijer i Nikols, godišnji troškovi održavanja flote od 12 B-21 za Australiju mogli bi iznositi oko 500 miliona dolara godišnje, što bi ga svrstalo među najskuplje izdatke u australijskoj vojsci.

U izveštaju se takođe tvrdi da B-21 Raider može da završi misije koje F-35A ne može da izvrši ni pod kojim okolnostima.

Sekretar američkih vazduhoplovnih snaga (USAF) Frenk Kendal ukazao je još u avgustu da bi Vašington mogao da razmotri da proda Australiji dalekometne bombardere B-21 Raider ako ih Kanbera zatraži.

IzvorASPI

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave