NaslovnaNovostiStiže i najnovija nadogradnja legendarnog T-72 tenka – T-72B4

Stiže i najnovija nadogradnja legendarnog T-72 tenka – T-72B4

Pre samo nekoliko dana, 1. decembra, najveća ruska fabrika za proizvodnju tenkova isporučila je novu seriju unapređenih tenkova T-72B3. Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, UralVagonZavod je unapredio T-72B na nivo T-72B3. Nadogradnja uključuje sve sisteme tenka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvori već izveštavaju o novoj modernizaciji tenka. Prema njihovim rečima, novi nivo tenka je T-72B4. Novi nivo predstavlja pre svega povećanu oklopnu zaštitu, rekao je izvor. Prema izvorima, oklopna zaštita T-72B4 je znatno bliža onoj kod trenutno vodećeg tenka T-90M.

pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t 72 t 72b4
pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t 72 t 72b4

T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih bataljona ruske vojske. Iako su sovjetskog standarda, Rusija je uspela da ih nadogradi i modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Pretpostavlja se da će sledeća serija T-72B4 najverovatnije otići na front u Ukrajinu. Međutim, kako će se ova verzija tenka ponašati i, pre svega, koliko će oklop biti otporan na savremene protivtenkovske rakete, uključujući američki Javelin, ostaje da se vidi.

Detaljno, izvor tvrdi da je bočni oklop tenka pojačan, uglavnom oko gusenica. Takođe je integrisana gvozdena mreža ispod kupole koja podseća na T-90. Rusi su odlučili da obezbede veću zaštitu oko bacača dimnih granata. Tamo, tačno oko bacača dimnih granata, kaže izvor, postoji integrisana protiveksplozivna zaštita. Takođe se navodi da su integrisani novi bacači dima.

Nema bolje prilike za test nove nadogradnje nego na frontu u Ukrajini. Da li će se nositi sa protivtenkovskim projektilima je jedno pitanje. Međutim, druga stvar je koliko je posada zaštićena, a ostaje nejasno jer izvor ne navodi da su Rusi napravili dodatnu zaštitu posadi. Međutim, to ne negira mogućnost da je takva odbrana urađena. Takođe nije jasno da li su, kao i kod T-90M, i kod T-72B4 odvojili municiju od posade u tenku. Ruski tenkovi su na početku rata imali izvesne probleme upravo zato što su municija i posada bili na jednom mestu.

t 72b3
T-72B3

Rusija je najveći proizvođač tenkova na svetu prema zvaničnim podacima. Kina i Severna Koreja takođe proizvode velike količine, možda i više od Rusije, ali pošto za ove dve zemlje nema podataka, pretpostavlja se da je Rusija lider. Poslednjih godina, međutim, Rusija izvozi velike količine tenkova tj. veliki deo njihove proizvodnje bio je za inostrano, a ne za domaće tržište. Rusija se danas, verovatno dokle god bude trajao sukob, više oslanja na modernizaciju nego na novu proizvodnju.

Isti izvodi tvrde da Rusija nije nadogradila velike količine na nivo B4. Prema navoidma, „prototipovi“ će biti poslati u Ukrajinu na testiranje. Ako se nadogradnja oklopa pokaže efikasnom, Rusija je spremna da unapredi minimium 1.000 tenkova T-72 i sve njihove verzije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave