NaslovnaAnalitikaZašto Rusi sada oživljavaju svoje stare tenkove?

Zašto Rusi sada oživljavaju svoje stare tenkove?

Već smo pisali da se Rusija sprema da izvrši tešku modernizaciju svojih rezervnih tenkova T-62. Izvori sugerišu da se obnavlja između 800 i 1.000 komada ovog modela. Međutim, zašto je Rusija izabrala T-62 umesto novijih modela T-72 ili T-80?

Rusija je proizvela preko 22.000 tenkova T-62. Prema nepotvrđenim informacijama, nešto više od 2.000 tenkova je bilo u upotrebi u Sovjetskom Savezu, a kasnije i u Rusiji. Nakon početka građanskog rata u Siriji i intervencije ruske vojske u Siriji, deo ovih tenkova je tamo prebačen. Kako smo izvestili, a nakon što su izvori iz ruske vlade to i potvrdili, T-62 iz Tadžikistana, Libije i Sirije se vraćaju u Rusiju, na doradu pa odlaze na front u Ukrajinu.

800 ruskih tenkova t 62 sa remonta pravo na front
T-62

Postoje razlozi zašto je T-62 odabran za modernizaciju u odnosu na noviji T-72 ili čak T-80. Pretpostavlja se da će buduće tenkovske čete i mehanizovani korpusi Donbasa biti naoružani tenkovima T-62. T-62 je lakši i brži za obuku, kako za buduće standardne tenkiste, tako i za mobilisane ruske građane. T-62 takođe ima drastično niže troškove održavanja. Prema nekim izvorima na Internetu, ova dva razloga su osnova za odabir ovog tenka, ali postoje i drugi razlozi.

T-62 je veoma pogodan za vojne operacije u planinskim oblastima i gusto naseljenim urbanim sredinama. Drugi ruski tenk – T-55 – karakterišu slične karakteristike. T-62 potiče od modela T-55, pa pokretljivost tenkova ovog prvog i ne treba da nas čudi. T-62 je stekao neverovatno borbeno iskustvo u proteklih 50 godina, a pogotovo nedavno u Siriji.

ZAPLENJENI T-62 VOJNI MUZEJ U PEKINGU
ZAPLENJENI T-62 VOJNI MUZEJ U PEKINGU

Važno je napomenuti i jednu malo pominjanu činjenicu – Rusija je deset godina u Siriji nadograđivala T-62 tehnologijama, laserskim daljinomerima i protivpešadijskom municijom, ali proizvedenoj u Severnoj Koreji. Ovo je četvrti razlog – sirijski T-62 koji idu na front u Ukrajinu već su modernizovani tehnologijom.

Neki stručnjaci iz Rusije tvrde da bi se modernizacija T-62 mogla pokazati efikasnijom od one T-72 ili T-80. T-62 omogućava lakšu integraciju eksplozivnog reaktivnog oklopa Kontakt-5 ili Relikt, termalnih nišana treće generacije (bilo ruskih ili severnokorejskih), a možda čak i nove operene podkalibarne municije.

Takođe, malo poznata i pominjana činjenica je da je T-62 bio prvi tenk na svetu koji se masovno proizvodio sa glatkocevnim topom. T-62 je takođe bio prvi na svetu koji je koristio protivoklopnu operenu podkalibarsku municiju. Dakle, reintegracija ovakve municije očigledno neće biti problem.

SONGUN HO--T 72 U TELU T-62
SONGUN HO T-72 U TELU T-62

Sve ovo može dovesti do nove modifikacije T-62. Može se reći da ovakvi teško modifikovani T-62 ne samo da odgovaraju performansama T-72 ili T-80, već ih u nekim slučajevima i prevazilaze. Prema pojedinim ruskim analitičarima, možda će novi T-62 nadmašiti T-72 uglavnom zato što ovaj drugi nikada nije dobio željenu modernizaciju. Naravno, modernizovani T-62 se ne može porediti sa zapadnim tenkovima, međutim Ukrajina nema zapadne tenkove, a zapad i dalje odbija da naoruža ukrajinske mehanizovane brigade boljim oklopom.

Definitivno postoji logika u aktiviranju T-62 – mogao bi se pokazati korisnim. Jeftin za održavanje, dostupan u velikim količinama i brza modifikacija kako bi se ispunili zahtevi fronta u Ukrajini. Međutim ako T-72, ​​T-80 i T-90 lako stradaju od protivtenkovskih projektila koje je dobila Ukrajina od zapada, kako Rusi uopšte očekuju da će T-62 izdržati?

Imate mišljenje?

Ovaj članak izražava mišljenje autora koji nije povezan sa uređivačkim odborom publikacije. Ako želite da komentarišete učinite to u formularu ispod ovog teksta. Ukoliko imate svoj članak ili vest koju želite da objavimo, kliknite ovde. Želite više ovakvih članaka direktno na email? Prijavite se da biste dobijali naš bilten.

4 KOMENTARA

  1. Nisu otporniji na pogotke,čak i uz dodatnu zaštitu(BDD dodatni oklop,Kontakt-1,SLAT,itd).Ne gine posada tenka samo kada detonira municija,nego i od dejstva kumulativnog mlaza,dijelova oklopa koji prilikom proboja mlaza se rasprše kao geleri,nastanka nadpritiska unutar tenka,itd.

  2. Te tenkove je najoptimalnije koristiti kao samohodne topove i čak nakon duboke modernizacije,ne mogu se porediti sa T-64/72/80!

  3. Tenkovi t-62 su verovatno otporniji na pogotke I pruzaju vece sanse za prezivljavanje posade nakon pogotka jer imaju drugaciji raspored municije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave