NaslovnaAnalitikaZašto Rusi sada oživljavaju svoje stare tenkove?

Zašto Rusi sada oživljavaju svoje stare tenkove?

Već smo pisali da se Rusija sprema da izvrši tešku modernizaciju svojih rezervnih tenkova T-62. Izvori sugerišu da se obnavlja između 800 i 1.000 komada ovog modela. Međutim, zašto je Rusija izabrala T-62 umesto novijih modela T-72 ili T-80?

Rusija je proizvela preko 22.000 tenkova T-62. Prema nepotvrđenim informacijama, nešto više od 2.000 tenkova je bilo u upotrebi u Sovjetskom Savezu, a kasnije i u Rusiji. Nakon početka građanskog rata u Siriji i intervencije ruske vojske u Siriji, deo ovih tenkova je tamo prebačen. Kako smo izvestili, a nakon što su izvori iz ruske vlade to i potvrdili, T-62 iz Tadžikistana, Libije i Sirije se vraćaju u Rusiju, na doradu pa odlaze na front u Ukrajinu.

800 ruskih tenkova t 62 sa remonta pravo na front
T-62

Postoje razlozi zašto je T-62 odabran za modernizaciju u odnosu na noviji T-72 ili čak T-80. Pretpostavlja se da će buduće tenkovske čete i mehanizovani korpusi Donbasa biti naoružani tenkovima T-62. T-62 je lakši i brži za obuku, kako za buduće standardne tenkiste, tako i za mobilisane ruske građane. T-62 takođe ima drastično niže troškove održavanja. Prema nekim izvorima na Internetu, ova dva razloga su osnova za odabir ovog tenka, ali postoje i drugi razlozi.

T-62 je veoma pogodan za vojne operacije u planinskim oblastima i gusto naseljenim urbanim sredinama. Drugi ruski tenk – T-55 – karakterišu slične karakteristike. T-62 potiče od modela T-55, pa pokretljivost tenkova ovog prvog i ne treba da nas čudi. T-62 je stekao neverovatno borbeno iskustvo u proteklih 50 godina, a pogotovo nedavno u Siriji.

ZAPLENJENI T-62 VOJNI MUZEJ U PEKINGU
ZAPLENJENI T-62 VOJNI MUZEJ U PEKINGU

Važno je napomenuti i jednu malo pominjanu činjenicu – Rusija je deset godina u Siriji nadograđivala T-62 tehnologijama, laserskim daljinomerima i protivpešadijskom municijom, ali proizvedenoj u Severnoj Koreji. Ovo je četvrti razlog – sirijski T-62 koji idu na front u Ukrajinu već su modernizovani tehnologijom.

Neki stručnjaci iz Rusije tvrde da bi se modernizacija T-62 mogla pokazati efikasnijom od one T-72 ili T-80. T-62 omogućava lakšu integraciju eksplozivnog reaktivnog oklopa Kontakt-5 ili Relikt, termalnih nišana treće generacije (bilo ruskih ili severnokorejskih), a možda čak i nove operene podkalibarne municije.

Takođe, malo poznata i pominjana činjenica je da je T-62 bio prvi tenk na svetu koji se masovno proizvodio sa glatkocevnim topom. T-62 je takođe bio prvi na svetu koji je koristio protivoklopnu operenu podkalibarsku municiju. Dakle, reintegracija ovakve municije očigledno neće biti problem.

SONGUN HO--T 72 U TELU T-62
SONGUN HO T-72 U TELU T-62

Sve ovo može dovesti do nove modifikacije T-62. Može se reći da ovakvi teško modifikovani T-62 ne samo da odgovaraju performansama T-72 ili T-80, već ih u nekim slučajevima i prevazilaze. Prema pojedinim ruskim analitičarima, možda će novi T-62 nadmašiti T-72 uglavnom zato što ovaj drugi nikada nije dobio željenu modernizaciju. Naravno, modernizovani T-62 se ne može porediti sa zapadnim tenkovima, međutim Ukrajina nema zapadne tenkove, a zapad i dalje odbija da naoruža ukrajinske mehanizovane brigade boljim oklopom.

Definitivno postoji logika u aktiviranju T-62 – mogao bi se pokazati korisnim. Jeftin za održavanje, dostupan u velikim količinama i brza modifikacija kako bi se ispunili zahtevi fronta u Ukrajini. Međutim ako T-72, ​​T-80 i T-90 lako stradaju od protivtenkovskih projektila koje je dobila Ukrajina od zapada, kako Rusi uopšte očekuju da će T-62 izdržati?

Imate mišljenje?

Ovaj članak izražava mišljenje autora koji nije povezan sa uređivačkim odborom publikacije. Ako želite da komentarišete učinite to u formularu ispod ovog teksta. Ukoliko imate svoj članak ili vest koju želite da objavimo, kliknite ovde. Želite više ovakvih članaka direktno na email? Prijavite se da biste dobijali naš bilten.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
752PratilacaZaprati
478PratilacaZaprati

Najnovije objave