NaslovnaNovostiKanada i Australija izabrali SIG Sauer P320 za svoje vojske

Kanada i Australija izabrali SIG Sauer P320 za svoje vojske

Kanadska vlada je objavila da će SIG Sauer P320 zameniti Browning Hi-Power. Kanadska vlada će nabaviti početnu seriju od 7.000 pištolja i futrola za kanadsku vojsku. Postojaće dodatna opcija za nabavku još do 9.500 pištolja za pojedine jedinice kanadske vojske, vazduhoplovstva, mornarice i vojne policije.

p320 sig sauer kanada
p320 sig sauer kanada

Kanadska vlada je takođe otkrila da će pištolji biti nazvani C22 modularni pištolj punog okvira u kanadskoj službi. Oni će biti nabavljeni preko Charlton Co. Ltd. iz Viktorije, B.C. a uz novo oružje biće nabavljen i futrola. Izveštava se da je vrednost ugovora 3,7 miliona američkih dolara.

Anita Anand, ministarka nacionalne odbrane Kanade, rekla je:

Vlada Kanade je posvećena tome da kanadskim oružanim snagama obezbedi opremu koja im je potrebna kada im je potrebna. Zamena Brauninga 9mm sa modularnim pištoljem punog okvira C22 (Sig Sauer P320) će pomoći da se osigura kontinuirana operativna spremnost i efikasnost svih naših članova. Radujemo se isporuci ovih novih pištolja i sistema futrola u narednoj godini.

Izbor Kanade za P320 dolazi upravo u trenutku kada su Australijanaci, još jedan od Hi-Power korisnika, najavili da će usvojiti P320 XCarry Pro.

Kanada je u potrazi za zamenom za svoj voljenim Hi-Power još od 2011. godine kada je kanadsko ministarstvo nacionalne odbrane planiralo da naruči 10.000 novih pištolja, ali je projekat otkazan zbog nevoljnosti stranih proizvođača vatrenog oružja da podele pakete tehničkih podataka sa Coltovim sedištem u Kanadi (lokalna proizvodnja).

browning 9 mm index
Browning 9 mm

Potraga je nastavljena i 2017. Kanadske specijalne snage su koristile P320 nekoliko godina, ali su 2021. kanadski mediji objavili da su pištolji povučeni nakon navodnog otkazivanja u opaljivanju, a nije ni najjasnije kada i da li su pištolji vraćeni u službu. Potraga za novim pištoljem za redovnu vojsku nastavljena je 2020.

Ministarka javnih službi i nabavki Kanade, Helena Jaczek, dodala je:

Ovaj ugovor će našim trupama obezbediti moderne, pouzdane pištolje i futrole za obavljanje svog posla, uz podršku ekonomskih mogućnosti za kanadsku odbrambenu industriju.

U saopštenju kanadske vlade se navodi da će ugovor uključivati pištolje, futrole, rezervne delove i obuku operatera i održavanja. Isporuka novih pištolja C22 počeće sredinom 2023.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave