NaslovnaNovostiBivši NATO admiral: Ukrajina nakon proleća dobija lovce MiG-29 i F-16

Bivši NATO admiral: Ukrajina nakon proleća dobija lovce MiG-29 i F-16

Predstojeća zima će smanjiti neprijateljstva u Ukrajini. Obe strane će se reorganizovati. Oštećeni oružani sistemi i oprema biće popravljeni. U rano proleće, smrznuto tlo će omogućiti upotrebu teške kopnene opreme. Iako na terenu Ukrajina opstaje, u vazduhu je Rusija velikoj u prednosti.

Ova kratka analiza dolazi od penzionisanog admirala i bivšeg komandanta NATO snaga u Evropi, Džejmsa Stavridisa. On je naglasio da bi SAD i NATO trebalo da prihvate ideju koja je postojala na početku neprijateljstava: obezbeđivanje borbenih aviona MiG-29 Ukrajini, kao i isporuku viškova borbenih aviona F-16 iz SAD.

Džejms Stavridis, Foto: Getty Images: 2013 Pier Marco Tacca

Poljska je bila prva zemlja spremna da pošalje svoje lovce MiG-29 u Ukrajinu. U početku je ideju prihvatio Vašington, ali su Amerikanci u jednom trenutku odustali od ovog predloga. Postoji teorija da iza odbijanja SAD stoje kineske političke akcije.

Stavridis vidi Ukrajinu kao jaku na terenu. Savezničke isporuke se nastavljaju. Ako je na početku rata problem bio nedostatak municije, sada problema više nema. Ne treba zanemariti ni činjenicu, piše admiral, da motivacija u ruskoj vojsci nije onakva kakvu je Kremlj očekivao. Niska je, a tokom mobilizacije videli smo da mnogi Rusi napuštaju domovinu jer ne žele da se bore. Stavridis daje recept za odbranu zemlje. On kaže da vojna taktika pokazuje da Rusija mora biti brojčano ojačana 3 prema 1 da bi probila ukrajinsku kopnenu odbranu.

Ono što se dešava u vazduhu iznad Ukrajine je radikalno drugačije. Stavridis ceni ne toliko inventar ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga [VKS] koliko njihovo borbeno iskustvo u Siriji. Ne treba zanemariti činjenicu da je novi ruski general imenovan da nadgleda rat u Ukrajini komandant ruskog vazduhoplovstva. Stavridis je naglasio da su novi komandant Surovikin i njegove komande u Siriji odgovorni za „tamošnja zverstva“. tj. potpuno je očekivano i u skladu sa mentalitetom i shvatanjem rata da Rusija trenutno napada energetsku infrastrukturu Ukrajine. Bivši komandant NATO snaga u Evropi kaže da Kremlj preduzima ove akcije „da bi slomio moral ukrajinskog društva“.

F 16 C D BLOK 25
F 16 C D BLOK 25

Bivši NATO admiral Stavridis, inače bliski saradnik Hilari Klinton, svoje penzionerske dane često provodi davajući analize i mišljenja u medijima, svom sajtu i društvenim mrežama.

Želimo da čujemo Vaše mišljenje

Ovaj članak izražava mišljenje autora koji nije povezan sa uređivačkim odborom publikacije. Ako želite da komentarišete učinite to u formularu ispod ovog teksta. Ukoliko imate svoj članak ili vest koju želite da objavimo, kliknite ovde.

PrekoCaliber

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave