NaslovnaNovostiBivši admiral američke mornarice: Rusija „pobeđuje u vazduhu“, ali Ukrajinci vode na...

Bivši admiral američke mornarice: Rusija „pobeđuje u vazduhu“, ali Ukrajinci vode na zemlji

Ruska vojska „pobeđuje u vazduhu“, rekao je bivši admiral američke mornarice, ubrzo nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao na Zapad za više sistema protivvazdušne odbrane.

Penzionisani admiral američke mornarice Džejms Stavridis, koji je sada potpredsednik Karlajl grupe, rekao je da su u Ukrajini u toku dva rata, jedan na zemlji, a drugi u vazduhu, pa čak i ako je Ukrajina dobila mnogo u poslednja dva meseca, Rusija pobeđuje u vazduhu.

Džejms Stavridis, Foto: Getty Images Autorska prava: 2013 Pier Marco Tacca

Stavridis je predvodio NATO alijansu u globalnim operacijama od 2009. do 2013. kao 16. vrhovni komandant odgovoran za Avganistan, Libiju, Balkan, Siriju, borbu protiv piraterije i sajber bezbednosti.

U objavi na Tviteru od 25. novembra, on je rekao da je Ukrajina „priča o 2 rata… 1 na zemlji ..1 u vazduhu“.

Stavridis je napisao: „Ukrajinci pobeđuju na zemlji, ali Rusi pobeđuju u vazduhu i uništavaju električnu mrežu Ukrajine. „Moramo da povećamo protivvazdušnu odbranu da bismo pomogli da dobijemo drugi rat.

Prema Stavridisu, obezbeđivanje više sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini bi prekinulo ruske ratne napore.

Već smo ranije opširno raspravljali o tome kako su napredni lovci ruskih vazdušno-kosmičkih snaga, poput Su-30SM i Su-35S, ostali veoma efikasni i smrtonosni protiv ukrajinskih aviona tokom celog rata.

zasto se ruska posada su 30 nije katapultirala nakon poniranja

Imajmo u vidu ipak da je ukrajinsko vazduhoplovstvo brojčano nadjačano od strane VKS. Bilo je i slučajeva da je VKS rasporedila više borbenih aviona protiv jednog ukrajinskog lovca.

To je očigledno čak i iz dokumentovanih gubitaka sredstava protivvazdušne odbrane na obe strane, gde su gubici Ukrajine daleko veći od ruskih.

Ukrajinski predratni inventar lovaca sastojao se od oko 30 Su-27 i otprilike 50 MiG-ova 29 koji se takođe mogu koristiti za operacije vazduh-zemlja.

Ukrajina je do sada izgubila do 15 MiG-ova 29 i 5 Su-27, prema najnovijim podacima koje je sakupio vojni blog za praćenje Oryx. Od toga su jedan MiG-29 i jedan Su-27 uništeni na zemlji. Dok gubici Rusije obuhvataju samo jedan Su-35S i jedanaest Su-30SM, pet Su-30 je uništeno na zemlji, kako je dokumentovao Oryx.

Su-27
Su-27

Ipak, poslednjih meseci, ukrajinske oružane snage su uspele da povrate Harkov i primoraju ruske trupe da se povuku u Hersonu sa desne (zapadne) obale Dnjepra na levu (istočnu) obalu.

Ovi dobici na bojnom polju u režimu kupovine koje su kijevske snage na jugu i istoku Ukrajine, uprkos nedostatku vatrene podrške iz vazduha od strane naprednih borbenih aviona i bombardera, navele su neke zapadne portale da zaključe da vazdušni domen i vazdušna snaga nisu toliko relevantni kao kopneni domen u budućim ratovima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave