NaslovnaAnalitikaZašto je rusko-iranski savez toliko opasan za Izrael?

Zašto je rusko-iranski savez toliko opasan za Izrael?

Rusko-iranski savez predstavlja najveću pretnju Izraelu. Ovaj narativ trenutno dominira u izraelskim medijima poslednjih dana.

„Glavni problem Izraela je savez između Irana i Rusije. Ovo ima veoma velike posledice i to je ono što bi trebalo da nas brine“, rekao je bivši ministar Haim Ramon za izraelski Kanal 13.

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei sastao se sa Vladimirom Putinom u Teheranu, foto: khamenei.ir

Postoji ogroman rizik da takva saradnja između Rusije i Irana doprinese da Teheran nabavi naprednih sistema protivvazdušne odbrane, „što bi moglo da predstavlja veliku promenu u ravnoteži snaga“.

Političar je istakao da Izrael neće dozvoliti Iranu da Hezbolahu obezbedi oružje ove vrste, jer će „to promeniti odnos snaga i mora se sprečiti po svaku cenu“.

Prema njegovim rečima, Rusija je postala najbliži saveznik Irana na svim mogućim nivoima, čak i na nuklearnom planu i u ovom slučaju „Izrael mora definitivno da stane na stranu Ukrajine“.

Nedavno su izraelski mediji objavili da je Tel Aviv dao ultimatum Moskvi da prekine saradnju sa Iranom ili će Izrael poslati visokoprecizno oružje Ukrajini. U međuvremenu, video snimci i fotografije objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da je izraelska vojna oprema prebačena u Ukrajinu, ne direktno već preko treće zemlje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave