NaslovnaNovostiIzrael brojnim zemljama poslao obaveštajni dosije o iranskom-ruskom oružju

Izrael brojnim zemljama poslao obaveštajni dosije o iranskom-ruskom oružju

Izrael je poslao obaveštajni dosije o iranskim sporazumima o oružju sa Rusijom desetinama zemalja i međunarodnih organizacija tražeći sankcije Teheranu zbog rata u Ukrajini, izvestila je u petak izraelska agencija Walla.

Ako je ranije Tel Aviv pokušavao da ostane neutralan i da zadrži normalne odnose sa Moskvom, sada je Izrael pokrenuo veliku diplomatsku kampanju protiv Rusije i Irana.

Iranski jurišni dronovi ARASH-2, foto: twitter

Prema Walla, Izrael je desetinama zemalja predao obaveštajni dosije o isporuci iranskog oružja Rusiji. Informacija je prosleđena izraelskim ambasadama širom sveta sa uputstvima da dalje pokrenu to pitanje pred zvaničnicima lokalne vlade radi naknadnog pritiska na Iran i Rusiju.

Diplomatska kampanja koja je počela prošlog meseca predstavlja promenu u ponašanju Izraela prema Iranu. Malo je verovatno da će prethodna vlada delovati aktivno kako bi izbegla tenzije sa Rusijom. Sada Izrael želi da iskoristi iransku vojnu pomoć Rusiji da poveća pritisak na Teheran.

Poslednjih nedelja, Izrael je prosleđivao obaveštajne podatke o pošiljkama oružja iz Irana Rusiji u pokušaju da mobiliše više zemalja širom sveta da izvrše pritisak na Teheran.

003 hesa shahed 136
HESA Shahed-136

Štaviše, izraelski mediji su ranije ove nedelje izvestili da bi Izrael mogao da isporuči Ukrajini balističke rakete visoke preciznosti ako Rusija ne prekine saradnju sa Iranom. Ambasador Izraela u Moskvi Aleksandar Ben Cvi sastao se sa zamenikom ruskog ministra inostranih poslova Mihailom Bogdanovim i preneo mu ultimatum Izraela o isporuci iranskih dronova i balističkih projektila Moskvi.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolajan potvrdio je da je Teheran prebacio “određeni broj bespilotnih letelica” u Rusiju, ali “to se dogodilo pre rata”

IzvorWalla!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave