NaslovnaNovostiNajnoviji izveštaj: Talibani u Avganistanu dobili 7,1 milijardu dolara američkog oružja

Najnoviji izveštaj: Talibani u Avganistanu dobili 7,1 milijardu dolara američkog oružja

Talibani u Avganistanu su dobili preko 7,1 milijardu dolara američkog oružja nakon američkog povlačenja 2021. Novi izveštaj američkog Ministarstva odbrane otkriva da Pentagon nikada nije pravilno kategorisao vojnu pomoć Avganistanu, što znači da američka vojska nema pojma koliko oružja “ nehotice” prepušteno talibanima kada su pobegli iz zemlje prošle godine.

Prema novom izveštaju generalnog inspektora za obnovu Avganistana (SIGAR), američka vojska je pružila samo „ograničene, netačne i neblagovremene informacije o oružju koje je ostavila za sobom“.

U izveštaju se procenjuje da je u Avganistanu ostavljena vojna oprema u vrednosti od 7,1 milijardu dolara koja je prethodno isporučena Vladi Avganistana i Avganistanskim nacionalnim odbrambenim i bezbednosnim snagama (ANDSF). Od 2009. SIGAR i Kancelarija generalnog inspektorata upozoravaju na nedostatke u odgovornosti i probleme praćenja u Avganistanu.

U izveštaju se navodi da Pentagon „nije ispunio sopstvene zahteve za nadgledanje osetljive opreme i nije izvršio inventarizaciju 60 odsto odbrambenih predmeta sa pojačanim potrebama za praćenje (one koji sadrže osetljivu tehnologiju) između maja 2019. i aprila 2020. zbog bezbednosnih ograničenja i ograničenja putovanja. ”

Kabul, Afghanistan 14.11.2021. REUTERS/Ali Khara

Drugim rečima, američka vlada zapravo ne zna koja oprema ili koliko je ostalo u Avganistanu, ali je koštala najmanje 7,1 milijardu dolara.

U avgustovskom izveštaju Ministarstva odbrane SAD navodi se da je u vreme kada su talibani preuzeli vlast, ANDSF u svojim zalihama imao oko 316.000 komada malokalibarskog oružja koje su isporučile Sjedinjene Države od 2005. godine.

Ovaj izveštaj takođe beleži dugogodišnje i dobro poznate probleme sa sistemom upravljanja invertarizacijom koji se koristi za katalogizaciju zaliha u bazama u Avganistanu, uključujući haotični Microsoft Ekcel sistem tabela, pa čak i ručno pisane inventare koji se koriste da se zaobiđe problem. Mnoge baze ili nisu imale pristup internetu ili struju.

Kabul, Afghanistan 14.11.2021. REUTERS/Ali Khara

SIGAR je primetio da je najmanje 70 taktičkih vozila (MRAP) i 80 letelica ostavljeno na Međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u avgustu 2021. u poslednjim danima povlačenja.

Povlačenje SAD bilo je haotično i katastrofalno, pošto avganistanska vlada koju podržavaju SAD nije uspela da se održi na vlasti protiv napada talibana dovoljno dugo da američke snage završe svoje povlačenje iz zemlje.

Nakon što su talibani preuzeli vlast, Sjedinjene Države i veći deo sveta prekinuli su veze sa Avganistanom i odbili da priznaju novu vladu, što je dovelo do potpunog kolapsa ionako krhke avganistanske ekonomije i humanitarne krize. Talibani su održali čak i vojnu paradu u kojoj je učestvova američka oprema i naoružanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave