NaslovnaNovostiTalibani održali vojnu paradu u Kabulu

Talibani održali vojnu paradu u Kabulu

Talibani održali vojnu paradu u Kabulu koristeći zarobljena oklopna vozila američke proizvodnje i ruske helikoptere čime su, kako navodi Rojters, pokazali transformaciju iz pobunjeničkih snaga u redovnu vojsku

Talibani su iskoristili veliku zalihu oružja i opreme koja je ostala posle pada vlade, koju je podržavao Zapad u avgustu, kako bi obnovili svoje snage.

Parada je organizovana nakon završetka obuke 250 vojnika, rekao je portparol Ministarstva odbrane Inayatullah Hvarazmi.

Na paradi je učestvovalo desetine američkih oklopnih vozila M117, koji su se kretali glavnim putem u Kabulu i helikopteri MI-17 koji su patrolirali iznad njih.

Mnogi vojnici su nosili karabine američke proizvodnje M4.

Prema izveštaju specijalnog generalnog inspektora za obnovu Avganistana (Sigar), od 2002. do 2017. godine američka vlada je prebacila avganistanskoj vladi više od 28 milijardi dolara vredne odbrambene opreme, uključujući oružje, municiju, vozila, uređaje za noćno osmatranje, avione i sisteme za nadzor.

Većina oružja i opreme koju talibanske snage sada koriste je ono koje je Vašington isporučio vladi u Kabulu u pokušaju da izgradi avganistanske nacionalne snage sposobne da se bore upravo protiv njih.

Talibanski zvaničnici su rekli da će piloti, mehaničari i drugi eksperti iz bivše Avganistanske nacionalne armije biti integrisani u nove snage koje su, takođe, počele da nose konvencionalne vojne uniforme umesto tradicionalne avganistanske odeće koju inače nose njihovi borci.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave