NaslovnaNovostiKina prikazala svoju „majku svih bombi“

Kina prikazala svoju „majku svih bombi“ [Video]

Nedavno objavljen video-snimak Vazduhoplovstva kineske narodnooslobodilačke armije (PLAAF) pokazuje bacanje nove vazdušne bombe – kineske “majke svih bombi”. Video je objavio zvanični nalog PLAAF-a na kineskoj društvenoj mreži Weibo povodom obeležavanja 73. godišnjice njegovog stvaranja. Nisu dati dodatni detalji o novoj bombi.

Vojni analitičar iz Pekinga Vei Dun Ksiu sugeriše da je na snimku prikazana upotreba termobarične bombe. Na osnovu snage eksplozije, Vej sugeriše da su vojni inženjeri PLA stvorili sopstvenu „majku svih bombi“, sličnu američkoj GBU-43B.

Za postojanje takve bombe u kineskoj vojsci prvi put se saznalo 2019. godine, kada se na internetu pojavio snimak kineske državne kompanije NORINCO. Već tada su vojni analitičari sugerisali da je PLA testirala najveću nenuklearnu bombu kineskog dizajna.

Kineska vojska je prvi put pokazala razornu moć sopstvene „majke svih bombi“. Glavni bombarder kineskog vazduhoplovstva H-6K u stanju je da baci samo jednu takvu bombu, izvestila je novinska agencija Sinhua 2019.

Novi snimak iz novembra potvrđuje da je Kina razvila termobaričnu bombu velike snage i da je uspešno testirala. Međutim, njegova upotreba u stvarnim uslovima i dalje je nepoznanica. Od celokupne flote Vazduhoplovstva PLA, samo bombarder H-6K je sposoban da nosi takvu bombu. Ali da bi ga bacio, bombarder mora da uđe u zonu uništenja protivvazdušne odbrane neprijatelja.

Američka bomba GBU-43B je dizajnirana da bude bačena sa stelt bombardera B-2. Samo zbog svoje potpune vazdušne dominacije u Avganistanu, američko vazduhoplovstvo se usudilo da baci „majku svih bombi“ iz transportnog aviona C-130 Herkules.

h 6k
H-6K

Izveštaji Global Timesa je u trenutku pisanja ovog članka obrisana sa interneta, iako je kopija i dalje dostupna preko Internet arhive. Nismo sigurni da li je originalni video sa Wiebo mreže, koja je samo na kineskom, idalje dostupan na mreži.

Do danas ni NORINCO ni PLA nisu objavili nikakve zvanične informacije o ovoj bombi. Sudeći po video snimku i veličini odeljka za ispuštanje bombe H-6K, ova bomba je dugačka otprilike pet do šest metara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave