NaslovnaNovostiKatar izabran za domaćina Svetskog prvenstva 2022. u zamenu za vojni ugovor...

Katar izabran za domaćina Svetskog prvenstva 2022. u zamenu za vojni ugovor sa Francuskom vredan 14,6 milijardi evra?

Predaja Kataru ulogu domaćinu za Svetsko prvenstvo 2022., pre nego amerikancima, je bila povezana sa vojnim ugovorom od 14,6 milijardi evra za francuske avione, tvrdi bivši predsednik FIFA Step Blater. On je u intervjuu za švajcarski list Tages-Anzeiger objasnio kako je tako mala zemlja kao što je Katar uspela da bude domaćin Svetskog prvenstva ove godine i zašto nisu izabrane SAD.

Sep Blater najavljuje da će Katar biti domaćin Svetskog prvenstva 2022. Foto: Valter Bieri/EPA

Prema Blaterovim rečima, nedelju dana pre Kongresa FIFA 2010. tadašnji šef UEFA Mišel Platini pozvan je na privatni razgovor u palatu francuskog predsednika Sarkozija, koji je dan ranije večerao sa prestolonaslednikom Katara. Sarkozi je zatražio od Platinija da podrži kandidaturu Katara za domaćina Svetskog prvenstva.

Francuski Rafali

Platini je bio zbunjen zahtevom koji je dobio od predsednika svoje zemlje. Platini je pitao Blatera za savet na šta se šef FIFA našalio da ne razmišlja o takvoj usluzi jer njegova zemlja, Švajcarska nema predsednika. Međutim, četiri Platinijeva glasa bila su presudna da se osigura da pravo na domaćinstvo Svetskog prvenstva 2022. dobije Katar, a ne Sjedinjene Države.

Kasnije je postalo poznato zašto je francuski predsednik bio toliko zadovoljan održavanjem prvenstva u Kataru. Šest meseci nakon izbora mesta za Svetsko prvenstvo, Katar je potpisao ugovor sa Parizom za kupovinu lovaca vrednih 14,6 milijardi dolara.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i tadašnji predsednik UEFA Platini, foto: AFP

Sam Blater je ovaj izbor nazvao velikom greškom: “Katar je veoma mala zemlja, a Svetsko prvenstvo je tako veliki događaj. Izbor Katara je bio greška.

Osim toga, takvom odlukom onemogućeno je sprovođenje strategije političke ravnoteže koja je usvojena na Izvršnom komitetu FIFA. Prvobitno su planirali da daju pravo domaćina Svetskog prvenstva 2022. Sjedinjenim Državama nakon što je Rusija postala prethodni domaćin šampionata 2018. godine.

Bio bi gest mira kada bi se dva dugogodišnja politička protivnika smenjivala u organizaciji Svetskog prvenstva, rekao je Blater. Optužbe o korupciji u izboru zemlje domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. ponovo su se pojavile samo nekoliko dana pre početka turnira.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave