NaslovnaNovostiBela kuća: Iranci na Krimu, pomažu Rusima

Bela kuća: Iranci na Krimu, pomažu Rusima

Iransko vojno osoblje je na Krimu, saopštila je Bela kuća. Koordinator Nacionalnog bezbednosnog veća i portparol Bele kuće Bele kuće Džon Kirbi rekao je u saopštenju da su Iranci pomagali ruskim vojnim pilotima da koriste iranske bespilotne letelice. Kirbi je naglasio da je na ovaj način Iran direktno uključen na terenu.

Kirbi je rekao da obaveštajni podaci ukazuju da je mali broj iranskog vojnog osoblja na Krimu. Njihova glavna svrha je da pomognu u korišćenju dronova. Kirbi je izrazio zabrinutost zbog tvrdnji da se Rusija sprema da se naoruža iranskim naprednim raketama. Prema njegovim rečima, „gotovo je izvesno”.

Kirbi

Uprkos prisustvu iranskih dronova u Ukrajini i njihovoj upotrebi od strane ruskih oružanih snaga, portparol Bele kuće ne veruje da će to promeniti tok rata.

Iranske bespilotne letelice očigledno se shvataju kao ozbiljna pretnja nakon što je Kirbi najavio da SAD razmatraju različite opcije za snabdevanje dodatnim sistemima protivvazdušne odbrane kako bi se izborili sa njima.

Shahed-136
Shahed-136

oruzjeonline.com podseća da su udari, poslednjih nedelja izvedeni upravo iranskim dronovima. Međutim, Rusija nije potvrdila upotrebu „iranskih kamikaza“.

oruzjeonline.com je još u septembru izvestio o iranskim bespilotnim letelicama u Ukrajini, objavljujući fotografiju srušenog drona kamikaze Shahed-136. Iranski dron navodno nije eksplodirao. Međutim, uz priložene fotografije, ukrajinske snage tvrde da je napad izveden prvenstveno ovom vrstom drona-municije. Zanimljivo, neki ukrajinski izvori ih pominju kao veoma uspešne, dok ih ruske oružane snage kao takve uopšte ne pominju.

U ovom trenutku, međutim, nema konkretnih i jasnih informacija o upotrebi iranske municije ovog tipa na frontu. Njihova borbena efikasnost tokom napada nije poznata. Prema Vašingtonu, Rusija je još u julu spremala da iranski dronovi uđu u službu ruskih oružanih snaga. U pitanju je kupoprodaja između Moskve i Teherana.

„Iranska vlada se sprema da isporuči Rusiji nekoliko stotina bespilotnih letelica, uključujući bespilotne letelice koje mogu da nose oružje, po ubrzanom rasporedu“, rekao je tada Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost SAD. Prema američkim obaveštajnim službama, između Rusije i Irana je sastavljen plan za sprovođenje ubrzanih isporuka, pri čemu će nove iranske bespilotne letelice privremeno ojačati ruske sposobnosti u oblasti bespilotnih letelica.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave